škripek
Zľava: Leo van Doesburg, Christopher Smith s manželkou, Branislav Škripek. PHOTO: BŠ

Europoslanec Branislav Škripek na pracovnej ceste v USA

škripek
Zľava: Leo van Doesburg, Christopher Smith s manželkou, Branislav Škripek. PHOTO: BŠ

Washinghton, 5. 2. 2015 –  Oficiálnym programom dnes začali v poradí už 63. Národné modlitebné raňajky v hlavnom meste USA. Pozvanie prijal aj slovenský europoslanec Branislav Škripek.

Prvé modlitebné raňajky sa konali už v roku 1953.  Tohtoročné zvolali dvaja senátori a to demokrat Robert P. Cassey, Jr. a republikán Roger Wicker.  Podujatia sa tradične zúčastní aj prezident USA a tento rok bude hosťom podujatia aj tibetský dalajláma.  “Je mi veľkou cťou, že môžem zastupovať našu krajinu,” povedal Branislav Škripek. V USA je tradíciou, že celé generácie politikov a iných vplyvných ľudí sa spoločne modlia, obracajú sa k Bohu po silu a vedenie v politickom pôsobení a vzdávajú mu vďaku. Vedia dať nabok svoje rozdiely a hľadať požehnanie pre krajinu. Modlitebné raňajky však majú aj ďalší rozmer, ktorý vysvetľuje europoslanec: “Organizátori očakávajú účasť zástupcov zo 130 krajín. Je tak vytvorený veľmi dobrý priestor pre podnetné diskusie i na budovanie nových kontaktov a vzťahov.” Branislava Škripeka čakajú viaceré oficiálne stretnutia. Jedným z nich je aj pracovná schôdzka s kongresmanom Christophom Smithom, ktorý je známy pre svoje prorodinné a pro-lige postoje. Stretnutia sa zúčastní aj Riaditeľ pre európske záležitosti a politické poradenstvo v hnutí ECPM, Leo van Doesburg.

História modlitebných raňajok na Slovensku a v EP

Nie je náhoda, že Branislav Škripek bol pozvaný na toto podujatie. Ešte počas pôsobenia v NR SR inicializoval vznik  podobného pravidelného stretnutia kresťanov – modlitebných raňajok s politikmi. Zúčastňujú sa ich okrem niekoľkých politikov ľudia, ktorí sa po dlhé roky za politiku na Slovensku modlievali a vznik tohto stretnutia veľmi privítali. “Je smutné, že na pôde NR SR neexistuje kaplnka, ani miestnosť pre modlitbové  stíšenie ani podobné stretnutia“ pripomína Škripek. V súčasnosti sa na Slovensku organizujú pod záštitou podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej a predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku. Konajú sa však v priestoroch mimo slovenského parlamentu.

Na pôde EP majú modlitebné raňajky veľmi dlhú tradíciu a stretávajú sa na nej poslanci skoro zo všetkých frakcií. “Avšak hlavný rozdiel medzi podujatím v EP a na Slovensku vidím v jednej veci. Modlitby na Slovensku sú viac osobnejšie a v EP viac formálnejšie. A je pravda, že  v EP sa aj viac skutočne raňajkuje“, dodáva s úsmevom Branislav Škripek. Na tomto podujatí v USA sa zúčastňuje prvý krát. “Sám som zvedavý ako to bude prebiehať. Budem veľmi rád, ak modlitba nebude len formálna záležitosť, ale  už od včera  vidím,  že títo ľudia sa skutočne vedia zhromaždiť okolo osoby a učenia Pána Ježiša Krista a čerpať z neho osobnou i spoločnou modlitbou,“ uzatvára  Branislav Škripek.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Viac informácií o Národných modlitebných raňajkách v USA

Je to každoročné stretnutie, ktoré sa koná vo Washingtone. Hostiteľmi sú zvyčajne senátori, ktorí pozývajú vybraných hostí. Prvýkrát sa podujatie konalo v roku 1953 pod názvom “The Presidential Prayer Breakfast”. Od roku 1970 sa zmenil názov na Národné modlitebné raňajky. Je však tiež tradíciou, že tejto akcie sa zúčastní aj prezident USA.

Viac informáciií o Christophovi Smithovi

Dlhoročný člen Snemovne reprezentantov USA za štát New Jersey. Predsedá významným pracovným skupinám, ktoré sa venujú napr. problematike pro-life, autizmu a obchodovaniu s ľuďmi. Patrí medzi troch legislatívne najaktívnejších členov Snemovne reprezentantov.

Je napr. autorom kľúčového zákona, ktorý zamedzuje obchodovaniu s ľuďmi z roku 2000. Ďalej je autorom zákona, ktorý zriaďuje etický výskum a liečbu kmeňovým bunkami z pupočnej šnúry a kostnej drene.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenci

Záborská, Škripek: Klimatickej zmene treba čeliť posilňovaním odolnosti rodín

Slovenskí europoslanci Anna Záborská a Branislav Škripek (Kresťanská únia) si dnes pripomenuli Medzinárodný deň rodín. Pri …

Consent choices