Jana Žitňanská
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Jana Žitnaňská: Turecko prenasleduje novinárov, pretože informujú o korupcii

Jana Žitňanská
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union 2014 EP.

Europoslankyňa Jana Žitňanská si myslí, že Turecko by si malo prestať podkopávať pilier demokracie. Upozornila na dôležitosť slobody prejavu a označila postoj Európskej únie za správny.

Parlament na poslednom zasadnutí odsúdil Turecko za porušovanie slobody prejavu a ignorovanie demokratických reforiem. Turecko bolo donedávna uchádzajúcim sa štátom, momentálne vyhlasuje, že už nemá záujem o členstvo v EÚ.

– Myslím si, že to ako sa v danej chvíli tvári, či sa uchádza alebo neuchádza, nie je až také podstatné. Je to dlhodobý proces a príde opäť čas, keď sa začne znova uchádzať. Preto by bolo dobré, keby si niektoré veci začalo dávať, tak povediac, do poriadku. A medzi ne patrí, samozrejme, sloboda prejavu a sloboda médií.

V súčasnosti ste europoslankyňa, v minulosti ste dlhé roky pracovala ako novinárka. Ako sa na tieto veci pozeráte „z druhej strany“?

– Musím povedať, že sloboda médií je nesmierne dôležitá. To, že médiá napíšu niečo s čím nesúhlasím sa stáva relatívne často. Tiež si myslím, že mnohí ľudia s niektorými médiami viac súhlasia, s niektorými menej, niektoré médiá ich rozčuľujú a nie vždy médiá napíšu úplnú pravdu. Ale to celé patrí do slobody prejavu a buď ju budeme rešpektovať, alebo potom spochybníme jeden z pilierov našej demokracie. Ak chce Turecko patriť do tohto sveta, tak si myslím, že je potrebné, aby tento jeden pilier nepodkopávalo. Malo by sa snažiť vytvoriť čo najslobodnejšie prostredie.

V Turecku sú ale novinári tvrdo prenasledovaní…

Máme informácie, že v Turecku je momentálne prenasledovaných okolo 70 novinárov, kvôli kauze korupcie. Dokonca súd vydal zákaz informovania o korupčnom konaní vysoko postavených politikov. Najväčší spor začal pred viac ako rokom, keď sa začal vyšetrovať jeden korupčný prípad.

Novinári písali niečo, čo sa štátu nepáčilo?

– Ukázalo sa, že aj vysoko postavení politici sú v ňom, pravdepodobne, nejako zainteresovaní. Problém však nenastal v tom, že médiá o tom nesmeli informovať. Samozrejme, že veľká časť médií sa o tom rozhodla informovať, pričom títo novinári začali byť prenasledovaní a zatýkaní. Dokonca sa objavila správa, že občan, ktorý bol veľmi aktívny na sociálnych sieťach a prostredníctvom nich informoval, bol nájdený zastrelený. Sú preto vážne podozrenia, že nevôľa politikov je taká silná, že nielenže si neželajú, aby bola verejnosť informovaná, ale dokonca aj súdy rozhodujú o tom, že novinári nesmú informovať. Túto previazanosť medzi politikmi a súdmi, ktoré by mali byť nezávislé, považujem za brutálnu. Znepokojuje ma to celé o to viac, pretože v rokoch, keď vládol Vladimír Mečiar na Slovensku, sme mali obdobnú situáciu. Pamätám si na to, ako boli novinári odpočúvaní, ako boli predvolávaní na výsluchy a dokonca na pôde slovenského parlamentu vznikla komisia za účelom prešetrenia, ako je možné, že vláda Vladimíra Mečiara padla. Keď išiel vypovedať Štefan Hríb, lebo bol predvolaný, celé si to nahral. Čiže pán Macoška, ktorý bol v tom čase predsedom tejto komisie, bol veľmi nešťastný, pretože verejnosť bola potom informovaná, čo sa v parlamente a v komisii odohráva. Myslím si, že takéto správanie je neakceptovateľné, ohrozuje vyváženosť spoločnosti a potláča ducha demokracie.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Aké kroky podnikol Európsky parlament?

– V Európskom parlamente sa pred mesiacom diskutovalo o tejto problematike a momentálne sa o problematike aj hlasovalo. (pozn. redakcie: Európsky parlament vydal uznesenie, ktoré odsúdilo turecké kroky.) Turecký prezident v minulosti Európskej únii odkázal, že sa máme starať sa o svoje veci. V zásade máme presne niekde citáciu: „Mind its own business and keep its own opinions to itself.“  Je to trošku neštandardné, takto sa zachovať. Ale myslím si, že tak ako v konečnom dôsledku aj Mečiara mrzeli rôzne rezolúcie a ľudia ich začali vnímali, takisto to môže pomôcť v Turecku. A to tým, ktorí bojujú za demokraciu, za právo na slobodný prejav a za médiá. Keď sme začali celú diskusiu na poslednej schôdzi v decembri, turecké vyšetrovacie orgány si naďalej predvolávali novinárov, naďalej pokračovali v represii, čiže si to ako keby ani trochu nezobrali k srdcu a nezamysleli sa, že by mohli nejako poľaviť. Aj napriek tomu si myslím, že to má zmysel. Minimálne pre tých ľudí, ktorí trpia, ktorí bojujú za slobodu slova. Vidia, že majú na svojej strane Európsky parlament, predstaviteľov európskej únie a štáty, ktoré si slobodu prejavu vážia.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Jana Žitňanská.

O mon

Odporúčame pozrieť

V Európskej únii sa budú zvyšovať tresty za nenávistné prejavy na internete

V Európskej únii sa budú zvyšovať tresty za nenávistné prejavy na internete. Dokonca sa budú …

Consent choices