Video: Všetko, čo potrebujete vedieť o Európskom parlamente, takto funguje

Parlamentarium v Bruseli
Parlamentárium v Bruseli. PHOTO: Flickr.

Návštevou Parlamentu v Bruseli a Štrasburgu môžete pochopiť, ako fungujú rokovania poslancov, či načo nám slúži Rada. Ročne tak urobí približne 300 000 návštevníkov z celého sveta.

Vstup pre bežných obyvateľov je možný počas takmer celého roka, dôležité je si vopred rezervovať vstupenku. Prehliadka priestorov Európskeho parlamentu si môžete vybrať v jednom z dvadsaťštyri jazykov Únie. Potom stačí načúvať a sledovať.

Prednášky, návšteva priestorov a kolosálnej sály, v ktorej europoslanci rozhodujú o chode celej Únie. Keď natrafíte na rokovací deň, môžete na vlastné oči sledovať zasadnutie. Okrem toho dostanete možnosť navštíviť Parlamentnú galériu.

Bruselský kolos má od roku 2011 aj svoje Parlamentárium. Vo všetkých jazykoch EÚ tak jeho návštevou spoznáte históriu Únie, jej fakty a dokonca Nobelovu cenu, ktorú získala v roku 2012. Pre hravejších turistov je atrakcia, v ktorej ako fiktívny europoslanec rozhodujete napr. o tom, či čipovať zvieratá, alebo ako hospodáriť s vodou. V tomto roku má Parlament dobudovať ďalšiu atrakciu, Dom európskej histórie.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Reportáž o takejto príležitosti si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices