Porošenko žiada od krajín NATO zbrane pre Kyjev

Porošenko
Petro Porošenko, ukrajinský prezident. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval štáty Severoatlantickej aliancie, aby jeho krajine poskytli zbrane. Civilné obete a eskalujúci konflikt by pre Alianciu mali byť dostatočným dôvodom, aby Ukrajine prišla na pomoc.

O možnej americkej podpore Kyjeva v boji proti proruským separatistom bude vo štvrtok s Porošenkom hovoriť americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest ale už tento týždeň uviedol, že Spojené štáty neposkytnú ukrajinskej armáde zbrane a naďalej sa budú usilovať o diplomatické riešenie ukrajinskej krízy. Podobne sa v stredu vyjadril i Paríž.

„Eskalácia konfliktu, ku ktorej teraz dochádza, rastúci počet civilných obetí na životoch obzvlášť po teroristických útokoch pri meste Volnovacha a v Donecku, práve tak ako bombardovanie Mariupolu, by Alianciu malo prinútiť k tomu, aby Ukrajine poskytla ďalšiu podporu,“ povedal Porošenko pre nemecký denník Die Welt.

„Toto zahŕňa okrem iného dodanie moderných zbraní na ochranu a postavenie sa agresorovi,“ dodala ukrajinská hlava štátu.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Chrániť mier

Ukrajina chce mier. Ale ten je potrebné brániť, preto Kyjev potrebuje silnú armádu a nové moderné zbrane, podotkol Porošenko.

Kyjev „stále potrebuje veľa vojenskej, technickej a odbornej pomoci“, aby sa zlepšila bojová sila ukrajinskej armády v jej odpore „ruskej agresii“, odpovedal ukrajinský prezident na otázku, čo čaká od Západu.

Spojené štáty a NATO obviňujú Rusko, že vyzbrojuje rebelov. Moskva tieto obvinenia opakovane odmieta a žiada dôkazy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices