Timothy Kirkhope spolu s predsedom EP Martinom Schulzom
Timothy Kirkhope spolu s predsedom EP Martinom Schulzom. PHOTO: © European Union 2015- EP

V Parlamente sa obávajú teroristov, opäť chcú zoznamy cestujúcich

Timothy Kirkhope spolu s predsedom EP Martinom Schulzom
Timothy Kirkhope spolu s predsedom EP Martinom Schulzom. PHOTO: © European Union 2015- EP

Od útokov vo Francúzsku sa v Európskom parlamente hovorí o tom, či Únia drží v ruke dostatočné bezpečnostné opatrenia. Niektorí poslanci vytiahli zo šuplíka systém PNR na zbieranie dát cestujúcich. V roku 2013 ho zamietli pre možnosť, že by narušil osobné práva. 

Výbor, ktorý sa zaoberá nástrojom PNR, vyslal svojho spravodajcu Timothyho Kirkhopa, aby dokázal, že je potrebný pre bezpečnosť Európy. „Podľa Europolu sa vyše tritisíc zahraničných radikalizovaných vojensky vycvičených bojovníkov vracia do EÚ, využívajúc medzery a nedostatky vo výmene informácií medzi orgánmi činnými v trestnom konaní. Táto smernica by to pomohla odstrániť,“ povedal. Pritakal mu aj komisár migráciu, vnútorné záležitosti a obyvateľov Dimitris Avramopoulos.

Ostro proti nemu sa postavil šéf Aliancie liberálov a demokratov Guy Verhofstadt. Poslancovi Kirkhopovi adresoval: „Pri všetkých veľkých teroristických útokoch za posledných desať rokov, pán Kirkhope, informačné tajné služby jednotlivých krajín týchto páchateľov poznali. V súčasnosti nie je problém v tom, že by sa informácie nezhromažďovali, skôr je problém, že si ich nesprístupňujeme.“

Jedným z programov plenárneho zasadnutia bola aj klimatická dohoda do roku 2030. Podľa Kathleen Van Brempt musí byť energetická a klimatická účinnosť zahrnutá vo veľkom Junckerovom pláne.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Video si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

Europol pomohol narušiť pašovanie kokaínu cez Kanárske ostrovy

Európsky policajný úrad (Europol) v utorok potvrdil, že podporil španielsku civilnú gardu (Guardia Civil) pri …

Consent choices