Rusku nevyhovuje svetový poriadok po rozpade ZSSR, tvrdí Putin

putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

SOČI – Ruský prezident v sobotu vyhlásil, že jeho krajina čelí snahe zablokovať jej rozvoj a zakonzervovať jednopolárny svet na čele so Spojenými štátmi. Vladimir Putin zároveň podľa agentúry TASS zdôraznil, že takáto situácia Moskve vôbec nevyhovuje. Podľa jeho slov ale Rusko kvôli tomu nechystá vojnu.

„Vojnu, vďaka Bohu, nemáme,“ povedal podľa agentúry Putin na zjazde ruských odborárov.

„Ale úplne jasne existuje snaha zamedziť rôznymi prostriedkami náš rozvoj, existuje snaha ´zmraziť´svetový poriadok, ktorý vznikol v posledných desaťročiach po rozpade Sovietského zväzu a na jeho čele stojí jediný nepochybný vodca, ktorý ním chce zostať. Chce ním zostať vo viere, že on môže všetko a tí druhí len to, čo im on dovolí a čo je v jeho záujme,“ dodal.

„Takéto usporiadanie sveta Rusku nikdy vyhovovať nebude,“ zdôraznil. „Pokiaľ sa to niekomu páči, chce žiť  podmienkach polookupácie. My to ale robiť nebudeme. Nechystáme sa preto ale s nikým bojovať, chceme so všetkými spolupracovať,“ vyhlásila ruská hlava štátu.

Sankcie spôsobia škodu

Podľa Putina pokusy, ktoré sa odohrávajú okrem iného s pomocou takzvaných sankcií, v konečnom výsledku nikoho nepotešia. „Vo vzťahu k takej krajine, ako je tá naša, nemôžu byť vôbec efektívne, aj keď určitú škodu spôsobia. To si musíme uvedomiť a musíme zvyšovať úroveň našej suverenity, a to aj v ekonomike,“povedala ruská hlava štátu.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko sankcie pre ich postoj k ukrajinskej kríze. Zatiaľ čo Západ obviňuje Rusko, že morálne, materiálne a vojensky podporuje proruských separatistov na východe Ukrajiny, Moskva tieto obvinenia naďalej popiera.

Hybridný útok

Bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Ramussen tento týždeň v rozhovore pre denník The Daily Telegraph varoval, že Putin má nebezpečné ambície siahajúce za Ukrajinu.

Putin chce podľa exšéfa NATO otestovať solidaritu Západu. Podľa Ramussena tak môže urobiť hybridným útokom na niektorý z pobaltských štátov. Vyskúša tým, či sa NATO zmobilizuje.

Skutočným cieľom Kremľa je narušenie solidarity Aliancie a obnovenie nadvlády Ruska vo východnej Európe.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices