Euro aj uplynulý týždeň so ziskom

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Napriek vzostupom a pádom, ktorým spoločná mena eurozóny uplynulý týždeň čelila, sa jej podarilo týždeň opäť ukončiť so ziskom. Aj keď len miernym, a to 0,2 %. Americký dolár strácal na sile vplyvom zverejnených údajov prevažne z oblasti priemyselnej výroby. „Ani osobné výdavky nedosiahli očakávania trhu. Pozitívny bol aspoň vývoj osobných príjmov Američanov. V ranných hodinách bolo obchodovanie ešte chudobné na udalosti. To sa odzrkadlilo aj na relatívne pokojnom vývoji najobchodovanejšieho menového páru“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Euro vtedy oscilovalo okolo svojej otváracej úrovne 1,1290 EURUSD. Ako hodiny pribúdali a makroekonomický kalendár sa plnil, začala si spoločná mena eurozóny voči americkému doláru postupne pripisovať zisky.

Prvý pracovný deň týždňa uzavrela na úrovni 1,1340 EURUSD. Počas utorkového dopoludnia euro oscilovalo okolo svojej otváracej úrovne. Výrazná zmena nastala až s príchodom popoludnia. Euro sa voči americkému doláru výrazne posilnilo a až do večerných hodín si pripisovalo zisky. Návrh gréckej vlády pochopili finančné trhy ako relatívne prijateľnú variantu, ktorá by mohla viesť k dohode Grécka s medzinárodnými veriteľmi. Naša mena deň uzavrela aj tak o 1,2 % silnejšia, a to na úrovni 1,1480 EURUSD.

Očakávania, že Grécko pravdepodobne dosiahne dohodu o svojich dlhoch, sa v stredu oslabili. Predstavitelia hospodárskej politiky EÚ totiž prejavili voči novým gréckym návrhom zdržanlivosť. Euro nezareagovalo ani na pozitíve údaje z eurozóny, podľa ktorých v závere minulého roka vzrástli tržby maloobchodníkov viac ako trh očakával. Deň uzavrela spoločná mena na úrovni 1,1345 EURUSD. Vo štvrtok sa ale vrátila k rastu. Už od skorého rána mierila nahor. Trh sa totiž domnieval, že švajčiarska centrálna banka opäť nakupovala eurá s cieľom oslabiť frank. Našej mene hrala do karát aj správa o tom, že nemecké priemyselné objednávky stúpli v poslednom mesiaci minulého roka výraznejšie ako sa očakávalo a zároveň na najvyššiu úroveň od prvej polovice roka 2008.

Deň uzavrelo euro na úrovni 1,1475 EURUSD. Zverejnené najnovšie údaje hovoriace o vývoji zamestnanosti v USA poslali euro v piatok prudko nadol. Postarali sa o to očakávania, že pokračujúce zlepšovanie podmienok na trhu práce USA umožní americkej centrálnej banke zvýšiť úrokové sadzby už v polovici tohto roka. Táto informácia poslala euro na dohľad úrovne 1,1300 EURUSD. Do záveru obchodovania sa už nič výrazne neudialo a spoločná mena eurozóny uzavrela deň na úrovni 1,1315 EURUSD. V medzimesačnom porovnaní sa euro oslabilo o necelých – 5 % a medziročne stratilo na sile – 16,7 %. Uplynulý týždeň sa ale euru nedarilo voči menám nášho regiónu. O 2 desatiny percenta sa oslabilo voči českej korune a týždeň uzavrelo na úrovni 27,690 EURCZK.

Poľský zlotý si voči spoločnej mene eurozóny pripísal 7 desatín percenta a pracovný týždeň uzavrel na úrovni 4,1565 EURPLN. Najvýraznejšie sa euro oslabilo voči maďarskému forintu. Ten si počas týždňa pripísal 1,6 % a piatkové obchodovanie uzavrel na hranici 306,00 EURHUF.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Zasadla poľská, česká a britská centrálna banka

V utorok, 4. februára 2015, zasadla poľská NBP, ktorá podľa očakávaní potvrdila sadzbu na aktuálnej úrovni 2,00 %. Špekuluje sa však, že centrálna banka Poľska časom pristúpi k zníženiu sadzby. V stredu, 5. februára 2015, zasadla česká ČNB, ktorá tiež neprekvapila a ponechala sadzby na aktuálnej úrovni 0,05 %. V rovnaký deň zasadla aj britská centrálna banka [BoE]. Aj centrálni bankári tejto ostrovnej krajiny ponechali kľúčovú úrokovú sadzbu na aktuálnej úrovni 0,50 %. Ak sa nič nepredpokladané nestane, britská BoE by mohla pristúpiť k zvýšeniu úrokových sadzieb až ku koncu tohto roka. Výnimkou je prípad, v ktorom by inflácia prudko posilnila po nedávnom prepade na najnižšiu úroveň [0,5 %] od mája 2000. Podľa predstaviteľov banky je to však nepravdepodobný scenár.

Ropa Brent medzimesačne zdražela o takmer 11 %

Ceny ropy v  pondelok posilnili vďaka rastúcim očakávaniam, že prepad trhu s komoditou po 7 mesiacoch poklesu dosiahol svoje dno. Rastu nezabránili ani rekordné zásoby ropy v USA, ktoré sa podľa odhadov minulý týždeň opäť zvýšili. Trh výraznejšie nereagoval ani na správy o poklese spotrebiteľských výdavkov a ochladení spracovateľského priemyslu USA. Už prvý deň sa tak cena ropy Brent zvýšila o 3,3 % na zatváracích 54,75 USD za barel. Ceny ropy sa posilnili aj v utorok, keďže ceny viacerých komodít podporil oslabujúci sa dolár. Cena britskej ropy stúpla až o 5,8 % na 57,91 USD za barel. Prvý pokles uplynulého týždňa nastal v stredu. Ceny negatívne ovplyvnila správa o stave zásob v USA. Podľa Federálneho úradu pre energetiku [EIA] sa americké zásoby ropy v minulom týždni zvýšili o 6,3 mil. barelov na 413,06 mil. barelov, čo je najvyššia úroveň od roku 1982. Trh očakával oveľa miernejší nárast. To poslalo cenu severomorskej zmesi o – 6,5 % nižšie, na úroveň 54,16 USD za barel. Vo štvrtok sa ceny ropy vrátili k rastu, keďže rastúce násilie v Líbyi a očakávané posilnenie dopytu vďaka uvoľneniu menovej politiky v Číne pomohli oživeniu trhu. Ropa Brent vplyvom týchto informácií zdražela o 4,5 % na 56,57 USD za barel. Zdražovanie pokračovalo aj v piatok. Klesajúci počet ropných vrtov a násilie v Líbyi pomohli zastaviť výpredaj ropy. V priebehu dňa získala ropa na cene viac než 2 % a posledný pracovný deň týždňa uzavrela na úrovni 57,80 USD za barel. Za týždeň cena severomorskej zmesi stúpla o 9 %. Medzimesačne sa jej podarilo pripísať si až takmer 11 %, aj keď v medziročnom porovnaní je stále lacnejšia o viac než – 43 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices