Obetí na Ukrajine je 50 tisíc, píše nemecký denník

ukrajina
PHOTO: Flickr.

KYJEV/MOSKVA – Na východe Ukrajiny pokračujú boje a ďalej umierajú ľudia bez ohľadu na zvýšené diplomatické úsilie zastaviť konflikt. To mal priniesť nový nemecko-francúzsky mierový návrh. Ukrajinská armáda informuje o ďalších siedmych desiatkach mŕtvych proruských povstalcoch za posledných 24 hodín.

Celkový počet obetí podľa nemeckého denníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung je v skutočnosti päťdesiatkrát vyšší než uvádza OSN.

Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie vládnych síl v Donbase podľa agentúry Ukrinform dopoludnia oznámilo, že od soboty bolo zabitých 70 teroristov, ako Kyjev označuje proruských separatistov.

Armáde sa zároveň podarilo zničiť 14 kusov bojovej techniky, vrátane tankov, raketometov, samohybných diel a automobilov.

Podľa zatiaľ posledných údajov Organizácie spojených národov si konflikt od apríla minulého roku vyžiadal okolo 5 400 obetí. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podľa denníka Ukrajinská pravda v sobotu na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove povedal, že zabitých bolo 1 432 vojakov a viac ako 5 600 civilistov. Experti ale upozorňujú, že skutočný počet obetí bude zrejme vyšší.

Nemecký Frankfurter Allgemeiner Sonntagszeitung s odvolaním sa na nemecké spravodajské služby napísal, že pri bojoch na východe Ukrajiny doposiaľ zahynulo takmer 50 tisíc vojakov a civilistov.

Spravodajské zdroje považujú pritom oficiálne uvádzané čísla za zjavne znížené a nevierohodné. Po ťažkých stretoch strany napríklad oznamujú jednociferné straty, ale v skutočnosti bývajú mŕtvych desiatky.

Humanitárna pomoc

Podľa agentúry TASS viac ako 170 nákladných áut vezie vyše 1 800 ton nákladu ako predošlé kolóny do dvoch povstaleckých bášt, Donecka a Luhanska. Ide vraj hlavne o potraviny, stavebný materiál a ďalšie veci nevyhnutné pre zaistenie života.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Ukrajinská vláda je ale presvedčená, že Moskva pod rúškom humanitárnej pomoci dodáva vzbúrencom najrôznejšiu vojenskú výbavu, možno aj výzbroj.

Rusi ako v predošlých prípadoch aj tentokrát tvrdia, že na hraniciach sa na kontrole nákladu podieľali ukrajinskí pohraničníci a pozorovatelia OBSE.

Prešli kontrolou

Konvoje ale prechádzajú úsekmi hranice, ktorú ovládajú povstalci, a tak sa skutočné ukrajinské úrady ku kontrole nedostanú.

„Všetky autá prešli colnou kontrolou, prešli hranicu a vydali sa smerom na Doneck a Luhansk,“ uviedol podľa agentúry TASS hovorca ruského ministerstva pre mimoriadne situácie Oleg Voronov.

Proruskí separatisti vlani na jar vyhlásili !ľudové republiky“ v Doneckej a Luhanskej oblasti a usilujú sa o ich odtrhnutie od Ukrajiny. Boje s armádou, ktoré kvôli tomu vypukli, si od tej doby podľa OSN vyžiadali vyše 5 400 obetí, vrátane civilistov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices