Začalo sa plenárne zasadnutie v europarlamente: Pozrite si prehľad, riešia aj Ukrajinu

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Protiteroristické opatrenia: Rozprava o prioritách pred samitom EÚ

Poslanci budú v stredu od 09.00 diskutovať so zástupcami Rady a Komisie o možných protiteroristických opatreniach, ktoré by mali byť v budúcnosti prijaté v rámci EÚ. Parlament svoje podnety zhrnie do uznesenia, o ktorom budú poslanci hlasovať v ten istý deň. Boj proti terorizmu bude tiež hlavnou témou neformálneho stretnutia hláv štátov a vlád EÚ v Bruseli v dňoch 12. – 13. februára.

Úloha členských štátov pri mučení väzňov CIA: Výzva na potrestanie vinníkov

Ukončenie beztrestnosti bude hlavnou požiadavkou uznesenia k minuloročným odhaleniam Senátu USA. Tie súvisia s mučením a inými formami krutého, nehumánneho a ponižujúceho zaobchádzania so zadržiavanými, ktoré po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 využívala CIA, ako aj s údajnou spoluúčasťou niektorých členských štátov na týchto praktikách.

Rozprava o humanitárnej kríze v Sýrii a Iraku

Vážna humanitárna kríza v Sýrii a Iraku, výrazne prehĺbená násilím páchaným príslušníkmi takzvaného Islamského štátu, bude v stredu predmetom rozpravy poslancov s vysokou predstaviteľkou Únie pre zahraničné veci Federicou Mogherini. Parlament bude o texte uznesenia k situácii v týchto dvoch krajinách hlasovať vo štvrtok.

Monitorovanie demokracie a základných práv v EÚ

Poslanci budú v stredu večer diskutovať s podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom a zástupcom lotyšského predsedníctva o možnostiach monitoringu dodržiavania zásad EÚ v oblasti demokracie, právneho štátu a základných práv členskými štátmi.

Vonkajšie hranice, migrácia a azyl: Úlohy a možnosti agentúr EÚ

Úloha, zdroje a možnosti agentúry EÚ pre ochranu vonkajších hraníc Frontex a Európskeho podporného úradu pre azyl budú v stredu večer predmetom rozpravy poslancov so zástupcami Rady a Komisie.

Označovanie krajiny pôvodu mäsa v spracovaných potravinách

Poslanci budú v pondelkovej rozprave tlačiť na Komisiu, aby mäso, ktoré sa používa ako zložka v spracovaných potravinách, akými sú napríklad lazane, podliehalo podobným pravidlám označovania pôvodu, aké sa týkajú čerstvého hovädzieho mäsa. Parlament bude v stredu hlasovať o uznesení, ktoré by malo vyzvať Komisiu, aby v tejto súvislosti predložila zodpovedajúci legislatívny návrh.

Prístup k inovatívnym a cenovo dostupným liekom

Obavy o prístup pacientov k inovatívnym liekom z dôvodu ich vysokej ceny budú predmetom stredajšej rozpravy poslancov so zástupcami Rady a Komisie. Vysoké ceny nových spôsobov liečby ochorení, akými sú napríklad hepatitída C, primäli poslancov a vlády niektorých členských štátov znovuotvoriť debatu o možných celoúnijných opatreniach, ktoré by zjednodušili prístup pacientov k cenovo dostupnej a inovatívnej liečbe.

Iniciatíva na podporu zamestnanosti mladých: Rozprava o uvoľnení miliardy eur v roku 2015

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Poslanci budú v utorok dopoludnia diskutovať s komisárkou Thyssen o najnovších plánoch Komisie na zvýšenie sumy vyčlenenej tento rok pre iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých (YEI) na jednu miliardu eur, čo predstavuje tretinu celkového rozpočtu YEI v období 2014-2020. V prípade podpory zo strany Parlamentu a Rady by sa celkový finančný balík, ktorého cieľom je podporiť úsilie členských štátov o zapojenie 650.000 mladých ľudí do pracovného procesu, mohol zvýšiť v roku 2015 až 30-násobne.

Zachovanie otvoreného a slobodného internetu

Poslanci budú v pondelok diskutovať a v stredu hlasovať o výzve na zachovanie otvoreného internetu a zaistenie rovnakého zaobchádzania pre všetky dáta a poskytovateľov služieb (neutralita siete). Návrh uznesenia vyjadruje poľutovanie nad tým, že niektoré členské štáty, odvolávajúc sa na bezpečnostné riziká, obmedzujú svojim občanom prístup na internet alebo ich podrobujú online sledovaniu. Podčiarkuje tiež potrebu zapojiť do debaty o budúcnosti internetu mimovládne organizácie a súkromný sektor.

Situácia na Ukrajine: Rozprava s Federicou Mogherini

Najnovší vývoj na Ukrajine bude v utorok popoludní predmetom rozpravy poslancov s vysokou predstaviteľkou Únie pre zahraničné veci Federicou Mogherini. Rozprava sa pravdepodobne zameria na závery mimoriadneho zasadnutia Rady pre zahraničné veci zo dňa 29. januára, v rámci ktorého sa zišli ministri zahraničných vecí EÚ, aby diskutovali o situácii v krajine po útoku na mesto Mariupol.

Uľahčenie cezhraničného stíhania páchateľov dopravných priestupkov

Poslanci budú v stredu hlasovať o revízii pravidiel cezhraničnej výmeny dát páchateľov dopravných priestupkoch, ktorých cieľom je znemožniť vodičom nerešpektujúcim pravidlá za hranicami ich domovského štátu uniknúť trestu. Platnosť smernice, ktorá by mala zabezpečiť rovnaké zaobchádzanie pre všetkých vodičov a zvýšiť bezpečnosť na cestách v EÚ, bude v priebehu dvoch rokov rozšírená aj na územie Spojeného kráľovstva, Írska a Dánska.

O ram

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices