Systém na zbieranie citlivých dát o cestujúcich opäť na stole

Timothy Kirkhope
Timothy Kirkhope. PHOTO: Flickr.

Jeho spravodajca Timothy Kirkhope verí, že je užitočným projektom nielen na prípady ako pri Charlie Hebdo, ale celkovo pri chytaní závažných zločincov. Na stole už raz bol, avšak Výbor pre občianske slobody ho v 2013 hodil do koša. Bol sporný v tom, koľko osobných informácií zhromažďoval.

Systém PNR by zhromažďoval o každom cestujúcom mimo hraníc EÚ mená, adresu, trasy a časy leteniek. Podľa spravodajcu Kirkhopa by nešlo o sledovanie, či profilovanie cestujúceho. Skôr o vyhodnotenie jeho pohybu. Takto by určené orgány vedeli určiť, či môže predstavovať ohrozenie bezpečnosti Európanov. Týmto obhajoval znovuobnovený návrh prijať PNR pred Parlamentom.

Podľa nedávneho zistenia Europolu vyše tritisíc zahraničných radikálov s vojenským výcvikom cestovalo v minulosti do Európskej únie. Nedávne útoky vo Francúzsku a neutíchajúce varovné signály z Islamského štátu sú dôvodom, prečo prijať zákon o systéme PNR, tvrdí Kirkhope.

Aj napriek ohrozeniam, ktoré prišli s útokom na redakciu francúzskych novín nie sú všetci poslanci jednotní v prijatí návrhu. Doteraz nie je jasné, či taký zásah do osobných údajov dokáže fungovať ako komplexný bezpečnostný nástroj. Dôkazom je, že útočníci na Charlie Hebdo, bratia Kouchaiovci, boli občanmi Francúzska – nikdy nemigrovali do Európy. Skeptickí poslanci nemajú istotu ani v tom, či systém zbierajúci citlivé informácie by dokázal disponovať regulačnými, procesnými poistkami, ktorými zaručil ochranu získaných dát.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Celý rozhovor so spravodajcom PNR Timothym Kirkhopom si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

terorizmus

Terorizmus: Čo proti nemu robí Európsky parlament?

Zastavenie terorizmu si vyžaduje riešenie takých otázok, ako sú zahraniční bojovníci, financovanie útokov, či kontrola …

Consent choices