Takmer pätina Európanov a 15 % Slovákov nikdy nepoužíva internet

Internet náš každodenný. Veľa z nás si už ani len nevie predstaviť žiť v dobe, v ktorej ľudia „nepostovali na stenu“, „negooglili“ všetko s čím si nevedeli rady či len tak „nesurfovali“ na webe. Dnes sa mnohí z nás cítia takpovediac stratení, ak si doma náhodou zabudnú svoj smartfón, v ktorom majú mobilný internet a prostredníctvom ktorého vedia v každom momente zistiť čo nové vo svete alebo aspoň na sociálnych sieťach. Preto nás asi prekvapí, že až takmer pätina Európanov nikdy nepoužíva internet. A ako sme na tom my Slováci? Koľkí z nás nepoužívajú internet vôbec a koľkí sa naopak „pripájajú“ denne? A ako sú na tom ostatné krajiny EÚ? To Vám povie náš rebríček zostavený podľa údajov Európskeho štatistického úradu [Eurostat].

používanie internetu

 

„Slovensko sa podľa percenta internetových používateľov umiestnilo v strede nášho rebríčka“, uviedol analytický tím poštovej banky. Štyria z piatich Slovákov použili internet aspoň raz v priebehu troch mesiacov [v období konania sa výskumu]. To radi našu krajinu tesne nad priemer EÚ [78% používateľov]. Z tejto skupiny používateľov využíva denne služby internetu 62 %. V prípade „pripájania sa“ aspoň raz za týždeň dosiahol tento podiel 76 %.

Takmer identické výsledky nájdeme aj v rámci európskej „dvadsaťosmičky“. Dve tretiny Európanov sú „online“ denne. Čím severnejšie Európou ideme, tým viac narastá či už počet používateľov internetu alebo frekvencia jeho využívania. Prvenstvo získalo Dánsko. Až 96 % jeho obyvateľov bolo v uplynulom roku internetovými používateľmi. Až 85 % z nich dokonca využívalo tento výdobytok denne. Na opačnom konci rebríčka sa umiestnili najmladší členovia EÚ. Len zhruba každý druhý Rumun použil internet aspoň raz počas troch mesiacov predchádzajúcich prieskumu. Na dennej báze používa internet len približne tretina obyvateľov Rumunska.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Pomerne vysoký je ale aj podiel obyvateľov únie, ktorí neprichádzajú do styku s internetom vôbec. Takmer pätina Európanov totiž nikdy nepoužíva internet. Na Slovensku to bolo o niečo menej, nakoľko internet vôbec nevyužíva 15 % z nás. Alarmujúce je toto číslo v južanských krajinách. Napríklad až takmer 40 % Rumunov nemá žiadnu skúsenosť s internetom. Naopak, v Dánsku sú to len 3 % obyvateľov. Časy, keď sme sa pripájali na internet iba zo svojho domáceho alebo firemného počítača, sú už dávno preč. Každý druhý Slovák totiž používa internet aj mimo domu alebo svojho pracoviska. Reč je teda o tých z nás, ktorí sa prostredníctvom mobilného internetu alebo wifi siete pripájajú k internetu na svojich notebookoch alebo prenosných zariadeniach. A z tohto uhľa pohľadu sme predbehli aj našich susedov z V4. V Maďarsku totiž využíva internet mimo domu či práce 44 % obyvateľov a v Poľsku a Česku je to len niečo vyše tretiny obyvateľov.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o …

Consent choices