škripek
Branislav Škripek. PHOTO: redakcia / BŠ.

Krajiny EÚ nepotrebujú dohľad európskych úradníkov

škripek
Branislav Škripek. PHOTO: redakcia / BŠ.

Štrasburg, 11.2.2015 – Poslanec  Európskeho parlamentu Branislav Škripek vystúpi dnes na pôde Európskeho parlamentu k téme monitorovania členských štátov v oblasti dodržiavania ľudských práv. Zámery prísnejšieho kontrolovania zo strany inštitúcií EÚ považuje za zbytočné a dokonca za neoprávnený zásah do kompetencií členských štátov EÚ.

Branislav Škripek zdôrazňuje, že každý členský štát pri vstupe do európskeho spoločenstva musel splniť prísne kodaňské kritéria, kde sa riešili aj otázky dodržiavania ľudských práv.  “Náročný proces vstupných rokovaní a splnenie prísnych podmienok boli zárukou, že každý z členov našej spoločnej Únie je demokratickým štátom a dodržiava ľudské práva aj základné hodnoty EÚ,” povedal europoslanec. Ďalej pokračuje s poukazovaním na možné problémy spojené s monitorovaním, a následným vymáhaním dodržiavania ľudských práv v jednotlivých členských krajinách. Europoslanec už dnes zaznamenáva silnejúci tlak na zavedenie efektívnych nástrojov s odôvodnením, že monitorovanie už nestačí.

Dohľad európskych úradníkov

“Mám obavy z toho, ako by dopadlo, keby sa voči členským štátom začali uplatňovať prísne kontrolné mechanizmy a vymáhanie prostredníctvom inštitúcií EÚ,” vysvetľuje europoslanec Škripek. “Akoby členské štáty, ich vlády a obyvatelia boli v tejto oblasti nekompetentní a potrebovali by dohľad a vedenie zo strany európskych úradníkov,” rozhorčene dodáva. Podľa slov Škripeka EÚ už dnes disponuje dostatočnými mechanizmami, ktoré zaisťujú, aby členské štáty, ak chcú zostať plnohodnotnými členmi EÚ,  chránili ľudské práva a základné hodnoty spoločenstva.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Ďalej je presvedčený, že najlepšou cestou je zmysluplný dialóg a diskusia v prípade, ak pochybnosti  v otázke dodržiavania a rešpektovania týchto práv a hodnôt nastanú. EP musí rešpktovať zvrchovanosť členských štátov a nie ich kontrolovať. “Z našej nedávnej histórie veľmi dobre vieme, že presne tam kde končí kultúra diskusie, začína diktatúra príkazov, zákazov, cenzúry a neslobody,” uvádza Branislav Škripek.

Aj preto so značným znepokojením sleduje vyjadrenia niektorých členov Európskeho parlamentu na margo sobotného slovenského referenda za ochranu rodiny. “Moji kolegovia majú samozrejme právo na svoj názor. Ale spochybňovať rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky, označovať referendum za homofóbne, či  sa hanlivo vyjadrovať na adresu organizátorov aj účastníkov referenda považujem ďaleko za hranicou kutlúrnej diskusie, ktorú by som čakal v EÚ. Teda práve v tej Únii, ktorá sama seba prezentuje ako zástupkyňu a obhajkyňu rovnosti, demokracie a plurality,” uzatvára Škripek.

O ram

Odporúčame pozrieť

J. Nagel: Na dlhové pravidlá v eurozóne by mala dohliadať nezávislá inštitúcia

V diskusii o reforme dlhových pravidiel v Európskej únii (EÚ) navrhuje guvernér nemeckej centrálnej banky …

Consent choices