Dohoda je na svete. Prímerie na Ukrajine bude od nedele, potvrdil Putin

putin
Vladimir Putin. PHOTO: Flickr.

MINSK – Predstavitelia Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska sa podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina dohodli na prímerí. To by malo platiť od polnoci 15. februára. Zhodli sa aj na tom, že obe strany z Donbasu stiahnu ťažké zbrane.

Dohodu o prerušení paľby o polnoci zo soboty na nedeľu a o následnom stiahnutí ťažkých zbraní z päťdesiatkilometrovej nárazníkovej zóny medzi zenpriateľenými stranami počas dvoch týždňov potvrdil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Stiahnutie zbraní

„Dohodli sme sa na hlavných otázkach,“ povedal Putin po takmer šestnástich hodinách vyjednávania. Okrem prímeria sa vraj podarilo dohodnúť sa na hraničnej línii medzi znepriateľenými stranami a na stiahnutí ťažkých zbraní.

Pre ukrajinské vojská má podľa Putina platiť súčasné postavenie, zatiaľčo pre povstalecké jednotky línie z minuloročného septembra. Vyriešený bol podľa ruského prezidenta aj „komplex otázok spojených s dlhodobým politickým urovnaním.“

Šéf Kremľu oznámil, že z minského summitu vzišli dva podpísané dokumenty. Jedným je prehlásenie štyroch štátnikov, druhým je takzvaný dokument kontaktnej skupiny o komplexe opatrení, aby sa minská mierová dohoda zo septembra 2014 uplatnila v praxi.

Tento dokument podľa agentúry TASS podpísali aj vodcovia proruských separatistov.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkel práve Putinov tlak ku koncu jednania donútil separatistov, aby súhlasili s prímerím od sobotnej polnoci. Ocenila aj Porošenka, ktorý podľa nej urobil všetko, aby sa krviprelievanie skončilo.

Merkel si ale nerobí „žiadne ilúzie“. Výsledkom je podľa nej „záblesk nádeje“. Na ceste k urovnaniu konfliktu bude ale potrebné ešte vykonať množstvo práce a prekonať „veľké prekážky“.

Upravenie práv menšín

Ukrajina by podľa Putina taktiež mala urobiť reformu ústavy, ktorá ukotví práva obyvateľov Donbasu. Putin vyzval znepriateľené strany k zdržanlivosti , k ukončeniu krvprelievaniu a k zahájeniu politického dialógu.

Porošenko pred novinármi uviedol, že dohoda počíta aj so stiahnutím všetkých cudzích vojakov a žoldnierov a s prepustením všetkých zajatcov do 19 dní. Do konca tohto roka by ukrajinskí pohraničníci mali opäť kontrolovať hranicu s Ruskom aj v úseku, ovládanom momentálne separatistami.

Ukrajinský prezident zdôraznil, že reč nemôže byť ani o federalizácii Ukrajiny ani o autonómiu pre povstalcami ovládnuté oblasti na východe Ukrajiny.

Medzitým obe strany hlásia ďalších padlých vojakov a zabitých civilistov  pokračujúcich bojoch na východe Ukrajiny. Konflikt si od apríla vyžiadal viac ako 5 300 mŕtvych.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Rokovali šestnásť hodín

Minský summit začal v stredu o 18:30 a prakticky bez prestávky trval približne 16 hodín. Na rozdiel od ruského prezidenta ostatní účastníci schôdzky – Angela Merkel, François Hollande a Petro Porošenko – minský Palác nezávislosti opustili, bez toho aby usporiadali tlačové konferencie. Hollande podľa agentúry Reuters poznamenal, že je nutné ešte veľa urobiť.

Na Ukrajinu prenikli ruské tanky

Päťdesiat ruských tankov, 40 raketometov Grad, Uragan a Smerč a rovnaký počet obrnených vozidiel prešli v noci zo stredy na štvrtok cez rusko-ukrajinské hranice k povstalcom v Luhanskej oblasti. Prehlásil to hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko.

„Nepriateľ neprestáva posilňovať svoje jednotky v najnebezpečnejších úsekoch, najmä na severovýchode Luhanskej oblasti a pri meste Debalceve,“ povedal hovorca s tým, že sa tak deje navzdory ruskému uisťovaniu, že na Ukrajine nie sú ruské zbrane, ani ruskí vojaci.

Dvaja ukrajinskí vojaci zomreli počas uplynulých 24 hodín na východe krajiny v bojoch s proruskými separatistami. Vzájomné ostreľovanie znepriateľených strán si podľa miestnych úradov vyžiadalo životy najmenej štrnástich civilistov.

„Ukrajina v dôsledku bojov a ostreľovania stratila dvoch mužov, ďalších 21 osôb bolo zranených,“ uviedol armádny hovorca Vladyslav Selezňov.

Medzi obeťami je napríklad chodec, ktorého zabil delostrelecký granát pri zásahu nemocnice v hlavnej povstaleckej bašte Donecku. V nemocnici nikto nezomrel, upresnila hovorkyňa povstalcov Juliana Bedilová.

Paľba z del a raketometov podľa spravodaja agentúry AFP neutíchala celú noc. V meste Avdijivka, ležiaceho asi 20 kilometrov severne od Donecka, pri ostreľovaní zahynuli traja ľudia. Ďalších päť civilistov je zranených.

Ďalší štyria civilisti boli zabití v susednej Luhanskej oblasti, oznámil miestny gubernátor Hennadij Moskal. Dodal, že zranení boli aj dvaja ukrajinskí policajti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices