mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO © European Union 2015.

Mikolášik žiada britského premiéra Camerona zastaviť zákon o trojrodičovských deťoch

mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO © European Union 2014

Štrasburg, 12. február 2015 – Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) vyzýva britského premiéra Davida Camerona, aby zastavil hlasovanie o legalizácii vytvárania detí s tromi biologickými rodičmi. Kontroverzný zákon, ktorý by po prvýkrát v dejinách zasiahol do genetiky ľudského rodu, bude 24. februára predmetom schvaľovania v hornej komore  britského parlamentu.

 Británia sa púšťa do veľmi nebezpečnej hry, keď chce dať zelenú bezprecedentnej technike tvorby detí. Neváha pritom bagatelizovať zásah do ľudského genómu na neškodnú mitochondriálnu výmenu, čím otvára dvere ľudskému genetickému inžinierstvu”, povedal Mikolášik v súvislosti s aktuálnou snahou britskej vlády uzákoniť rodenie detí, ktoré by mali troch biologických rodičov. Britského premiéra Davida Camerona Mikolášik písomne vyzýva, aby zastavil proces prijímania zákona. “Akokoľvek vábivo a bez rizík ho dnes prezentujú, pre ľudstvo a jeho ďalšie generácie by mal neodvratné následky,” tvrdí Mikolášik, ktorý je predsedom skupiny pre bioetiku a ľudskú dôstojnosť v najväčšej frakcii Európskeho parlamentu (EP) EĽS. Jeho apel podporuje viac ako 50 europoslancov šiestich zo siedmich politických skupín EP, vrátane podpredsedu EP a viacerých predsedov a podpredsedov výborov.

Totožnú výzvu odovzdal minulý týždeň britskému ministrovi zdravotníctva Jeremymu Huntovi, britskí poslanci na ňu opakovane upozorňovali počas búrlivej rozpravy pred hlasovaním v dolnej komore parlamentu. Na premiéra Camerona sa Mikolášik obracia pred kľúčovým schvaľovaním v hornej komore, ktoré je posledným krokom k prijatiu zákona. Ak by tak Veľká Británia urobila, stala by sa prvou krajinou na svete, ktorá by takýto postup umožňovala. “Táto procedúra navyše ešte nebola podrobená ani štandardným klinickým skúškam a už má byť tento mesiac prijatá? Tu nejde o zadné vrátka pomoci v nevyriešiteľných prípadoch, ale o odsúdeniahodné experimentovanie na človeku. Pomenujme to pravdivo, Británia tlačí ľudstvo na cestu eugeniky,” zdôraznil. Skupina 60 europoslancov sa na základe jeho iniciatívy zároveň písomne obracia na Európsku komisiu s otázkou, či je takéto počínanie členskej krajiny v súlade s platným európskym právom.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Mikolášik zároveň upozorňuje, že tento biologicky náročný proces nevyvoláva len otázniky ohľadom jeho bezpečnosti a účinnosti, ale je aj hlbokým právnym, etickým a spoločenským problémom. Procedúra “trojrodičovstva” sa vyvíja špeciálne na pomoc ženám trpiacim na ojedinelé genetické ochorenie, ktoré postihuje celosvetovo približne jedno zo 6500 detí. Europoslanec v nej však vidí precedens pre klonovanie a vytváranie takzvaných “dizajnérskych detí” na objednávku. Tvorbu detí podľa kritéria kvality musíme rázne odsúdiť, je to hazardná hra s ľudským rodom,” uviedol s tým, že tieto legalizačné snahy sú v ostrom rozpore s platnými medzinárodnými dokumentmi na ochranu ľudskej dôstojnosti.

O ram

Odporúčame pozrieť

Mikolasik

Mikolášik o dvojitej kvalite produktov: Dovážame až 50% výrobkov, ktoré nespĺňajú bezpečnostné kritériá

ŠTRASBURG / Po dvojakej kvalite potravín europoslanci začali riešiť aj dvojakú kvalitu spotrebných výrobkov. Na európsky …

Consent choices