Othmar Karas
Othmar Karas, predseda Delegácie pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ – Rusko. PHOTO: © European Union 2015 - Source EP.

Othmar Karas o Ukrajine: Ak zlyhajú rokovania, vystupňuje sa vojenské napätie

Othmar Karas
Othmar Karas, predseda Delegácie pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ – Rusko. PHOTO: © European Union 2015 – Source EP.

V snahe zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu situácie na Ukrajine obnovili členské štáty EÚ mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. O napätej situácii rokovali v pondelok i členovia zahraničného výboru spoločne s Alexejom Puškovom, predsedom výboru ruskej Dumy pre medzinárodné záležitosti. Po ich rokovaní sa s nami o svoje názory na mierové rozhovory podelil poslanec Othmar Karas, predseda Delegácie pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ – Rusko.

Myslíte si, že nové rokovania medzi Nemeckom, Francúzskom, Ukrajinou a Ruskom prispejú k vytvoreniu mieru?

Na dosiahnutie mieru je potrebné uznanie medzinárodného práva a základom dohody je jeho rešpektovanie. Rusko medzinárodné právo porušilo. Jeho vysvetlenia sú v rozpore s Helsinskými dohodami a spôsob, akým Rusko koná, sa prieči ďalším dohodám, akou je aj Budapeštianske memorandum o bezpečnostných zárukách. Pre dohodu medzi EÚ, Ukrajinou a Ruskom má zásadný význam rešpektovanie Minského protokolu. Ak bude Rusko dodržovať medzinárodné právo, otvoria sa možnosti pre ďalšie rokovania. A rokovať naozaj máme o čom.

Ak sa nepodarí nájsť žiadne riešenie, môže to znamenať, že sa susedné krajiny, ako napríklad baltické štáty, ocitnú v nebezpečenstve?

Veľa ľudí má v súčasnom období strach, no najlepší spôsob, ako upokojiť ich obavy, je dodržovanie platných právnych predpisov a vykonávanie dohôd. Ak niekto nedodržuje dohodu, alebo porušuje zákony, nevzbudzuje v nikom dôveru. Podmienkou preto ostáva, aby Rusko rešpektovalo nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny, keďže tým sa vyriešia i ostatné problémy.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Myslíte si, že je to dobrý nápad, aby USA dodávali Ukrajine zbrane?

Problémy sa nedajú vyriešiť zbraňami, na riešenie problémov je treba ľudí. A Európa má svoj recept na úspech – je ním dialóg. Potrebujeme spolu diskutovať a snažiť sa o spoločné riešenie problémov. A práve preto ma teší, že Európska únia a jej členské štáty venujú týmto vyjednávaniam veľa času i úsilia. Teší ma i to, že do Parlamentu zavítal pán Puškov. Najdôležitejšie je, aby sme sa vedeli pozrieť jeden druhému do očí a diskutovať o problémoch namiesto toho, aby sme po sebe strieľali so zbraňami.

Dúfam, že v stredu sa veci pohnú správnym smerom. Ak rokovania k ničomu nevedú, každým dňom sa zvyšuje riziko vojenskej eskalácie. Všetkých zúčastnených by som chcel vyzvať k tomu, aby využili každú možnú príležitosť na rokovanie. Jediným základom pre dohodu je Minský protokol, s ktorým úž všetci súhlasili.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices