Poslanci žiadajú označovanie krajiny pôvodu mäsa v spracovaných potravinách

lasane
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Z celkového množstva jatočného mäsa sa v závislosti od príslušného členského štátu 30% až 50% spracúva na mäsové zložky potravín, najmä na mleté mäso, mäsové prípravky a mäsové výrobky.

Mäso, ktoré sa používa ako zložka v spracovaných potravinách, akými sú napríklad lazane, by malo mať na obale uvedenú krajinu pôvodu podobne, ako je tomu v prípade čerstvého hovädzieho mäsa. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v stredu schválil Európsky parlament. Poslanci vyzvali Európsku komisiu, aby predložila príslušný legislatívny návrh, ktorý by mal prispieť k obnoveniu spotrebiteľskej dôvery po škandále s konským mäsom a ďalšími prípadmi potravinových podvodov.

Uznesenie, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 460 (za): 204 (proti): 33 (zdržalo sa hlasovania) vyzýva Európsku komisiu, aby v nadväznosti na svoju správu z roku 2013 predložila legislatívny návrh, ktorý by zaviedol povinné označovanie krajiny pôvodu mäsa použitého v spracovaných potravinách. Toto opatrenie by podľa poslancov prispelo k väčšej transparentnosti v celom potravinovom reťazci, zlepšilo informovanosť európskych spotrebiteľov a v konečnom dôsledku by tak pomohlo obnoviť spotrebiteľskú dôveru.

„Po škandále s konským mäsom je momentálne na nás, aby sme znovuzískali dôveru spotrebiteľov. Žiadame Komisiu, aby prišla s legislatívnym návrhom zavádzajúcim povinné označovanie krajiny pôvodu mäsa v spracovaných potravinách, pretože to pomôže zvýšiť transparentnosť a poskytne zákazníkom jasné a úplné informácie,“ uviedol predseda výboru EP pre bezpečnosť potravín Giovanni La Via (EPP, IT).

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

„Musíme však zabezpečiť, že tieto opatrenia nepovedú k zvýšenej záťaži pre malé a stredné podniky, ktorých je v tomto sektore mnoho,“ dodal.

Poslanci v uznesení opätovne zdôraznili svoje znepokojenie v súvislosti s potenciálnym vplyvom potravinových podvodov na bezpečnosť potravín, zdravie a dôveru spotrebiteľov, fungovanie potravinového reťazca a stabilitu poľnohospodárskych cien.

Rozhodnutie na spotrebiteľovi

Poslanci poukázali na správu Komisie zo 17. decembra 2013, ktorá konštatuje, že viac ako 90 % respondentov zo skupiny spotrebiteľov považuje za dôležité, aby bol na spracovaných potravinárskych výrobkoch označený pôvod mäsa. Podľa poslancov je to jeden z viacerých faktorov, ktoré môžu ovplyvniť správanie spotrebiteľa.

Vplyv na cenu si vyžaduje ďalšie skúmanie

Uznesenie si tiež všíma odlišné závery Komisie a francúzskej spotrebiteľskej organizácie v súvislosti s odhadovaným vplyvom zavedenia povinného označovania krajiny pôvodu na cenu výrobku a žiada v tejto súvislosti ďalší prieskum.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Bez príslušného certifikátu už nebudú môcť výrobcovia označovať výrobky ako EKO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Parlament …

Consent choices