Fórum pre riadenie internetu: Ako zabezpečiť, aby bol internet pre všetkých?

klavesnica
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Technické štandardy a fungovanie internetu. To sú jedny z hlavných tém, o ktorých sa každoročne diskutuje na fóre o riadení internetu. Ide o multilaterálne spoločenstvo, ktoré zriadila OSN. Jeho mandát sa tento rok končí, no očakáva sa, že OSN pristúpi k jeho obnoveniu. Európskemu parlamentu jeho osud nie je ľahostajný, prijal preto uznesenie, v ktorom vyzýva OSN k tomu, aby fóru obnovila mandát a navýšila jeho zdroje.

Pod pojmom riadenie internetu možno chápať všetky globálne opatrenia, ktoré majú za cieľ zabezpečiť technologické štandardy, riadne fungovanie a prístupnosť internetu vo všetkých krajinách. O hlavných otázkach internetového riadenia, akými sú napríklad rovný prístup alebo bezpečnosť, sa každoročne rokuje v rámci fóra o riadení internetu (FRI). Ta týchto stretnutiach sa schádzajú nielen vládni činitelia, ale aj predstavitelia priemyslu a občianskej spoločnosti.

11. februára prijal Európsky parlament uznesenie, v ktorom žiada valné zhromaždenie OSN, aby FRI obnovila mandát, navýšila jeho zdroje a udržala tak multilaterálny model riadenia internetu.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Táto iniciatíva Európskeho parlamentu sa stretla s pozitívnou odozvou zo strany komisára Andrusa Ansipa, ktorý má na starosti jednotný digitálny trh. „Naším hlavným spoločným cieľom je zabezpečiť, aby internet ostal aj naďalej skutočne globálnym prostriedkom. Nechceme aby bol uväznený v rukách hŕstky vyvolených a rovnako nechceme, aby podliehal vybraným hospodárskym alebo politickým záujmom. Internet je pre všetkých,“ hovorí komisár.

Posledná schôdza fóra pre riadenie internetu sa uskutoční v Brazílii v dňoch 10. – 13. novembra 2015.

O ram

Odporúčame pozrieť

internet, pocitac

85 percent Európanov chce opatrenia proti dezinformáciám na internete

Až 85 percent občanov členských krajín EÚ požaduje od politických orgánov viac opatrení proti šíreniu …

Consent choices