Konflikt o práve na štrajk sa stupňuje

Jozef Kollár
Jozef Kollár

Europoslanci, európski odborári a obyvatelia EÚ pritvrdzujú svoj záväzok v súvislosti s obranou práva na štrajk, na ktoré sa v súčasnej dobe útočí na mnohých frontoch v Európe, i vo svete. V júni 2012 skupina zamestnávateľov v rámci Medzinárodnej organizácie práce vzniesla vo Výbore pre uplatňovanie štandardov náhlu, nečakanú a bezprecedentnú zmenu. Pod novým vedením sa rozhodla spochybniť samotnú existenciu medzinárodného práva na štrajk, teda právo, ktoré je a bolo uznávané so svojimi zásadami všetkými zložkami, ako sú zamestnávatelia, odborári a aj vlády, po mnoho desaťročí. Tento konflikt graduje a na všetkých úrovniach sa otvárajú diskusie.

“Len silné vzťahy medzi sociálnymi partnermi môžu vytvoriť úspešnú ekonomiku. Kríza ukázala, že priemysel potrebuje jasné pravidlá a vysokú úroveň účasti zamestnancov,“ hovorí nemecká europoslankyňa Agnes Jongerius.

Prezident KOZ SR Jozef Kollár dodáva: „Právo na štrajk je základom demokracie a ekonomickej spravodlivosti, predstavuje právom priznanú možnosť zamestnanca organizovane prerušiť prácu.”

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Preto sa Konfederácia odborových zväzov SR, Európsky dialóg v spolupráci Fakultou sociálnych vied UCM v Trnave a mediálnym partnerom, spravodajským portálom EuropskeNoviny.sk rozhodli zorganizovať diskusiu s prezidentom Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky Jozefom Kollárom o súčasnom postavení a úlohách odborov na Slovensku, ale i v Európe. Jej hlavnou témou bude práve „Právo na štrajk”.

Viac na Facebook-ovej udalosti TU.

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices