timmersmans
Podpredseda Komisie Frans Timmermans. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Poslanci žiadajú lepšie monitorovanie základných práv v EÚ

timmersmans
Podpredseda Komisie Frans Timmermans. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Možnosti monitoringu dodržiavania zásad EÚ v oblasti demokracie, právneho štátu a základných práv zo strany členských štátov boli v stredu podvečer predmetom rozpravy poslancov s podpredsedom Komisie Fransom Timmermansom a lotyšskou štátnou tajomníčkou pre európske záležitosti Kalinou Lukaševicou.

Poslanci v rozprave poukázali na nerovnováhu medzi kodanskými kritériami, ktoré sa týkajú napríklad slobody tlače, rovnakých práv pre menšiny či nezávislosti súdnictva a plnenie ktorých sa automaticky očakáva od kandidátskych krajín EÚ, a nástrojmi, ktoré dokážu zabezpečiť a pod hrozbou sankcií aj vynútiť, aby sa týmito zásadami riadili aj členské štáty.

Väčšina rečníkov v rozprave požadovala silnejšie nástroje na ochranu demokracie, právneho štátu a základných práv v EÚ. Parlament počas predchádzajúceho funkčného obdobia prijal v tejto súvislosti niekoľko uznesení, v ktorých vyzýval na lepšie monitorovanie dodržiavania základných práv v členských štátoch.

Reakcie slovenských europoslancov

„Považujem za správne, že EP sa zaoberá aj touto tematikou, nakoľko EP pravidelne sleduje stav demokracie a základných práv na celom svete. V tejto oblasti sa pripravuje aj správa, kde budem spravodajcom za EPP. Som presvedčený, že v spolupráci s európskym ombudsmanom sa podarí pripraviť serióznu správu o tejto problematike,“ uviedol poslanec Pál Csáky (EPP, SK).

„Demokracia je absolútnym a samozrejmým základom EÚ, niektorým štátom sa však od nej občas podarí odchýliť. Takéto odchýlky by mali byť monitorované, aby bolo zabezpečené dodržiavanie demokratických princípov vo všetkých členských krajinách. Malo by sa to však obísť bez toho, aby sa zasahovalo do suverenity jednotlivých štátov,“ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

„Nemôžeme dovoliť, aby sa pojem právneho štátu stal vďaka tendenčnej interpretácii niektorých skupín politickým nástrojom pre neopodstatnenú kontrolu suverénnych členských štátov. Je nutné, aby Európska komisia rešpektovala existujúce demokratické a ľudskoprávne mechanizmy štátov EÚ a namiesto kontroly prejavila viac dôvery,“ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

„Fungovanie Únie je závislé od dodržiavania princípu právneho štátu. Ak vyžadujeme dodržiavanie tohto princípu od kandidátskych krajín, nesmieme používať dvojitý meter a musíme byť schopní zabezpečiť to isté aj smerom dovnútra. Je však dôležité nastaviť nový systém transparentne rešpektujúc politiky jednotlivých štátov,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices