štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Štefanec: Prímerie bude úspechom, no nesmieme zabúdať na Krym

štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (SDKÚ-DS, EĽS) víta dohodu o prímerí na východe Ukrajiny. Upozorňuje však na to, že súčasný konflikt spustila ruská okupácia Krymu.

„Ak by sa aj naplnil optimistický scenár a východné oblasti by sa opäť dostali pod kontrolu Ukrajiny, Európa nemôže fakt okupácie Krymu obísť mlčaním. Po prvý krát od skončenia druhej svetovej vojny tu došlo k pripojeniu časti jedného štátu k druhému v rozpore s medzinárodným právom. A to je do budúcnosti nebezpečný precedens, ktorý môže rôznym extrémistom slúžiť ako vzor,“ myslí si Štefanec.

V takomto duchu sa podľa neho bude niesť aj rezolúcia Delegácie pri parlamentnom zhromaždení pre vzťahy s krajinami východnej Európy Euronest.

Štefanec zároveň víta, že ruská strana na rokovaniach v Minsku prisľúbila prepustenie zadržiavanej ukrajinskej pilotky a poslankyne parlamentu Nadi Savčenkovej.

Viac..  Euro 7: Parlament prijme opatrenia na zníženie emisií z cestnej dopravy

„Nezákonný únos a zadržiavanie Nadi Savčenkovej je príkladom toho, ako si Rusko váži medzinárodné právo Som rád, že sa poslankyňa ukrajinskej Verchovnej rady a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy vráti domov,“ uzatvára Štefanec.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices