porošenko

Putin si podal ruku s Porošenkom, tvárili sa rozpačito

V Minsku sa zrodila dohoda medzi o zastavení krviprelievania na východe Ukrajiny. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska rokovali spoločne vyše 15 hodín.

To by malo platiť od polnoci 15. februára. Zhodli sa aj na tom, že obe strany z Donbasu stiahnu ťažké zbrane.

Dohodu o prerušení paľby o polnoci zo soboty na nedeľu a o následnom stiahnutí ťažkých zbraní z päťdesiatkilometrovej nárazníkovej zóny medzi zenpriateľenými stranami počas dvoch týždňov potvrdil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Stiahnutie zbraní

“Dohodli sme sa na hlavných otázkach,” povedal Putin po takmer šestnástich hodinách vyjednávania. Okrem prímeria sa vraj podarilo dohodnúť sa na hraničnej línii medzi znepriateľenými stranami a na stiahnutí ťažkých zbraní.

Pre ukrajinské vojská má podľa Putina platiť súčasné postavenie, zatiaľčo pre povstalecké jednotky línie z minuloročného septembra. Vyriešený bol podľa ruského prezidenta aj “komplex otázok spojených s dlhodobým politickým urovnaním.”

Viac..  Euroscola 2024: Súťaž o cestu do Štrasburgu vyhrali stredoškoláci z Vranova nad Topľou

Šéf Kremľu oznámil, že z minského summitu vzišli dva podpísané dokumenty. Jedným je prehlásenie štyroch štátnikov, druhým je takzvaný dokument kontaktnej skupiny o komplexe opatrení, aby sa minská mierová dohoda zo septembra 2014 uplatnila v praxi.

ROZPAČITÉ PODANIE RÚK

Na začiatku stretnutia sa zoči voči postavili proti sebe aj Putin s Porošenkom a podali si ruky. Vyzeralo to rozpačito, pozrite si video:


ZDROJ: YouTube/RuptlyTV

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices