beňová
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2016 - source:EP.

Flašíková Beňová: Nulová tolerancia voči ženskej obriezke potrebuje konkrétne opatrenia

Flašíková Beňová 2
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2014 – source: EP.

Boj proti ženskej obriezke predstavuje integrálnu súčasť snáh o zamedzenie akýchkoľvek prejavov rodového násilia. Európska komisia (EK) vydala ešte v novembri 2013 vyhlásenie, v ktorom deklaruje nulovú toleranciu voči mrzačeniu ženských pohlavných orgánov. Napriek tomu nie je dodnes jasné aké konkrétne kroky EK už realizovala alebo naopak plánuje podniknúť pre zastavenie tohto sadizmu. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa téme budú venovať dnes, v rámci prebiehajúceho plenárneho zasadnutia.

Podľa dostupných údajov žije v samotnej Európskej únii (EÚ) viac ako pol milióna žien, ktoré boli nútené podstúpiť takýto nehumánny zákrok. Stalo sa tak väčšinou pred ich prisťahovaním do niektorého z členských štátov alebo počas prechodného pobytu v domovskej krajine. „Na Slovensku sa tejto téme nevenuje dostatočná pozornosť predovšetkým z dôvodu zanedbateľnej miery prisťahovalectva žien z dotknutých, predovšetkým afrických krajín,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Napriek tomu je podľa nej dôležité na ňu poukazovať. „Dôsledkami tohto mrzačenia je totiž veľké utrpenie psychického, no najmä fyzického charakteru spojené s neprestajnou bolesťou, či silnými infekciami spôsobujúcimi napríklad neplodnosť, či v mnohých prípadoch dokonca smrť,“ vysvetlila poslankyňa.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Európsky parlament sa problematikou zaoberá aj z dôvodu, že uplynulý piatok bol medzinárodným dňom nulovej tolerancie voči ženskej obriezke. „V mnohých krajinách, ktorých sa to týka, je síce oficiálne zakázaná, no napriek tomu tieto praktiky pokračujú ďalej. Dôvodom je, že sa to bohužiaľ berie ako súkromná záležitosť rodiny,“ poznamenala europoslankyňa. Dievčatá, na ktorých sa tieto zverstvá páchajú majú ďaleko do dospelosti a nevedia sa preto sami brániť. „Je nevyhnutné, aby aj v tejto oblasti pôsobila Európska služba pre vonkajšiu činnosť, a to najmä vzdelávaním a šírením patričnej osvety. Je to dôležité pre ochranu a emancipáciu žien,“ uzavrela poslankyňa.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pokračuje v boji proti mrzačeniu ženských pohlavných orgánov

Európska únia naďalej bojuje proti porušovaniu ľudských práv a násiliu voči dievčatám a ženám. Uvádza …

Consent choices