Na východe Ukrajiny sa stále strieľa, bojuje sa o Debaľcevo

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

DEBAĽCEVO – Na východe Ukrajiny sa stále bojuje. Vyplýva to z informácií ukrajinských a ruských médií. Pri meste Debaľcevo, strategicky dôležitej železničnej križovatke, sú údajne boje silnejšie než pred prímerím. Prestrelky pokračujú pri Horlivke, Mariopole a Donecka.

Podľa hovorcu donbaských povstaleckých vojsk Eduarda Basurina narušili ukrajinské jednotky za posledných 24 hodín prímerie dvadsaťsedemkrát. Najsilnejšie incidenty vraj vzbúrenci zaznamenali pri Donecku, Horlivke a Dokučajevsku, ktoré leží na frontovej línii južne od Donecka. K Artemivsku a Luhansku údajne armáda sťahuje ťažké delostrelectvo a raketomety Grad.

Obrnené útvary

Na východnom predmestí azovského prístavu Mariupol sa podľa Basurina vojaci v noci pokúsili preraziť povstalecké línie. Do bojov pri obci Šyrokyne, prakticky zarovnanej so zemou, sa vraj zapájajú najmä ukrajinské dobrovoľnícke prápory Azov a Dnepr.

Armáda stratila jedného muža, 90 vojakov bolo zranených, povedal povstalecký hovorca. Straty na strane separatistov sa vraj upresňujú.

Z hrubého porušovania pokoja zbraní v pondelok naopak obvinila povstalcov ukrajinska armáda. Vojenský analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že povstalci sťahujú jednotky k mestu Horlivka, kam sa vraj presúvajú aj obrnené útvary posilnené ruskými vojakmi. K nasadeniu sú podľa Tymčuka pripravené dve minometné batérie, šesť hufníc, 25 tankov a takmer tisícka bojovníkov.

Tím pozorovateľov

Kritická je podľa Tymčuka situácia pri Debaľceve, kde povstalecké oddiely obkľúčili niekoľkotisícovú ukrajinskú posádku. Separatisti bez prestávky ostreľujú armádne postavenie, ale aj civilné objekty, a pokúšajú sa mesto dobyť. „Paľba je občas silnejšia, než tomu bolo pred vyhlásením prímeria,“ tvrdí Tymčuk.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Do Debaľceva sa v nedeľu márne pokúšal preniknúť tím európskych pozorovateľov, ktorému nakoniec cestu zatarasili vzbúrenecké oddiely. Misia Organizáce pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe oznámila, že sa o cestu do obkľúčeného mesta v najbližšej dobe pokúsi znova.

Nové podmienky

Povstalci na východe Ukrajiny ohlásili nové podmienky pre pokoj zbraní, ktoré idú za rámec minských mierových dohôd z minulého týždňa. Požiadavky v pondelok v spoločnom vyhlásení zverejnili vyjednávači povstaleckých „ľudových republík“ Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo.

Separatisti žiadajú ukrajinskú neutralitu a oficiálne odvolanie takzvanej protiteroristickej operácie, ktorou proti separatistickým oddielom vedú vládne jednotky.

„Napriek tomu, že niektoré naše požiadavky sa nestali súčasťou (minských) dohôd z 12. februára, budeme požadovať ich splnenie,“
uvádza sa v prehlásení, o ktorom informovala vzburenecká tlačová agentúra DAN.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices