Birgit Sippel
Birgit Sippel. PHOTO: © European Union 2015 - EP.

Poslanci požadujú tresty pre tých, ktorí CIA umožnili mučenie jej väzňov

Birgit Sippel
Nemecká sociálna demokratka Birgit Sippel. PHOTO: © European Union 2015 – EP.

Americký Senát minulý rok publikoval správu, s ktorou vyplávali na povrch nehumánne praktiky, ktoré CIA využívala na vypočúvanie svojich väzňov. Európsky parlament prijal 11. februára uznesenie, v ktorom toto konanie ostro odsúdil a taktiež vyzval k tomu, aby sa vyšetrilo, či na tom nemajú podiel aj členské štáty Únie. O svoje názory na tento problém sa s nami podelili nemecký poslanec z EĽS Elmar Brok a jeho krajanka, sociálna demokratka Birgit Sippel.

Európsky parlament sa snažil údajnú spoluprácu zo strany členských štátov prešetriť už v roku 2006. Minuloročná správa amerického Senátu však poslancov donútila k tomu, aby sa na tento problém pozreli ešte raz. Mučiace praktiky CIA tak boli predmetom rokovania počas decembrového plenárneho zasadnutia. 11. februára prijalo plénum uznesenie, v ktorom vyzýva tri výbory (občianske slobody, zahraničné veci a ľudské práva) ako aj členské štáty k tomu, aby znovu začali vyšetrovania.

Prijatiu dnešného uznesenia predchádzali dva návrhy. S jedným prišla Európska ľudová strana spoločne s Európskymi konzervatívcami a reformistami a druhý návrh podali ostatní poslanci. Plénum nakoniec prijalo druhý návrh, pričom návrh EĽS a EKR neprešiel.

Nemecká poslankyňa zo skupiny S&D Birgit Sippel, ktorá sa podieľala na vypracovaní prijatého návrhu, pripomína, že „dôvera medzi USA a EÚ bola hlboko narušená.“ Mučenie podľa nej „nie je len zločinom z pohľadu medzinárodných ľudskoprávnych štandardov, no prieči sa aj samotnej ľudskej dôstojnosti, ktorej rešpektovanie je základom všetkých našich hodnôt.“ To, že niektoré členské štáty sa na týchto trestných činoch podieľali a to buď tým, že CIA poskytli tajné väznice, alebo zatvárali oči nad preletmi lietadiel prepravujúcich väzňov, považuje Birgit Sippel za nehanebnosť. „Teraz je na členských štátoch, aby voči zodpovedným ľuďom začali trestnoprávne konanie,“ dodáva.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Ľudovec Elmar Brok považuje za škandál, že „sociálni demokrati a ľudovci uzatvorili dohodu s pravicovými populistami, antieurópanmi a komunistami, ktorá Washington len znepriatelí.“ Je presvedčený, že „Amerika urobila voči Európe významné gesto a k zadržiavaniu a vyšetrovaniu zo strany CIA sa postavila veľmi kriticky.“ Správa Senátu podľa neho svedčí o tom, že Amerika podporuje demokratický politický systém. „A teraz bolo na nás, aby sme Amerike poslali pozitívny signál, pretože naša spolupráca je v boji proti globálnemu terorizmu veľmi dôležitá,“ dodáva.

O ram

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Vláda za rok a pol nedokázala prísť s miernejšími trestami pre konopných väzňov

Európska únia rieši niekoľko aktuálnych tém. Pokuta pre Poľsko milión eur denne, blížiaca sa klimatická …

Consent choices