Program rozvoja vidieka pre Slovensko schválený, Brusel nám dá 2,1 miliardy EUR

traktor
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Program rozvoja vidieka na Slovensku (PRV), ktorý Európska komisia oficiálne schválila 13.2.2015, načrtáva priority Slovenska pri využívaní verejných prostriedkov vo výške 2,1 miliardy EUR, ktoré sú k dispozícii počas sedemročného obdobia od roku 2014 do roku 2020 (1 545 miliónov EUR z rozpočtu EÚ a 534 miliónov EUR z vnútroštátnych finančných prostriedkov).

K schválenému programu Rozvoja vidieka uviedol vedúci Zastúpenie EK na Slovensku Dušan Chrenek: Nový program rozvoja vidieka dáva Slovensku ďalšiu príležitosť pozdvihnúť naše poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti. Slovenský vidiek a farmári už dlhodobo dostávajú značnú podporu z európskeho rozpočtu. Z Programu rozvoja vidieka sa od roku 2007 financovala modernizácia viac ako 1 500 poľnohospodárskych podnikov a budovanie infraštruktúry  vo viac ako tisícke obcí. Program podporuje aj znevýhodnené oblasti,  ekologické či tradičné výrobky a obnovu lesov.

Na roky 2014-2020 má Slovensko viac ako 3 miliardy eur na priame platby farmárom a viac ako 1,5 miliardy eur na rozvoj vidieka. Na toto obdobie sa podpora pre väčšinu európskych krajín znížila, no pre Slovensko stúpla približne o 700 miliónov eur. V súčasnosti sú európske dotácie pre Slovensko na úrovni európskeho priemeru. Európske prostriedky ponúkajú ďalšiu šancu posilniť slovenské poľnohospodárstvo, pritiahnuť doň mladých ľudí, podporiť kvalitné lokálne potraviny, oživiť spracovateľský sektor a mať tak životaschopný vidiek.”

„Jednou z najväčších devíz našej koncepcie rozvoja vidieka je, že máme centrálne stanovené základné priority, ale členské štáty a regióny si môžu samé navrhnúť programy, ktoré  sa hodia v ich situácii. Som rád, že na Slovensku sa dáva osobitný dôraz na podporu životaschopnosti a konkurencieschopnosti poľnohospodárskych podnikov. Cieľom je cez investície povzbudiť rast a vytváranie pracovných miest vo vidieckych oblastiach. Zároveň sa budú v slovenskom poľnohospodárstve šíriť ekologické praktiky bez negatívneho vplyvu na klímu a udržateľné lesné hospodárstvo.“ povedal európsky komisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Program sa zameriava najmä na zvýšenie konkurencieschopnosti odvetvia poľnohospodárstva a lesného hospodárstva (zameranie investícií do 1 250 poľnohospodárskych a 400 potravinárskych podnikov), pričom zabezpečuje primerané hospodárenie s prírodnými zdrojmi a podporuje poľnohospodárske postupy priaznivé pre klímu na takmer 20 % poľnohospodárskej pôdy obhospodarovanej s cieľom ochrany biodiverzity, pôd a/alebo vodných zdrojov. PRV sa tiež zameriava na podporu odvetví vidieckeho hospodárstva vytvorením 2 000 pracovných miest vďaka investíciám do podnikov, ako aj inovačných projektov spolupráce, infraštruktúry a ľudských zdrojov prostredníctvom poradenských služieb v oblasti odbornej prípravy a miestnych služieb obyvateľstvu vrátane integrácie marginalizovaných spoločenstiev.

Rozvoj vidieka predstavuje druhý pilier spoločnej poľnohospodárskej politiky poskytujúci členským štátom balík finančných prostriedkov EÚ, ktoré môžu riadiť na celoštátnej či regionálnej úrovni v rámci viacročných, spolufinancovaných programov. Celkovo sa vo všetkých 28 členských štátoch ráta so 118 programami. Nové nariadenie o rozvoji vidieka na obdobie rokov 2014 – 2020 sa týka šiestich hospodárskych, environmentálnych a sociálnych priorít, pričom jednotlivé programy obsahujú jasné ciele, v ktorých je stanovené, čo je potrebné dosiahnuť. V snahe o lepšiu koordináciu opatrení a maximalizovanie synergických účinkov s inými európskymi štrukturálnymi a investičnými fondmi (EŠIF) bola navyše s každým členským štátom uzavretá partnerská dohoda, v ktorej sa kladie dôraz na širokú stratégiu daného štátu v oblasti štrukturálnych investícií financovaných z prostriedkov EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices