Slovenská ekonomika rástla rýchlejšie ako priemer Únie

euro
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Sezónne upravený hrubý domáci produkt eurozóny vo štvrtom kvartáli vlaňajška v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom posilnil o 0,3 percenta. V rámci celej Európskej únie sa zväčšil o 0,4 percenta.

Hospodárstvo Slovenska sa vo štvrtom kvartáli vlaňajška vyvíjalo lepšie, než bol priemer za celú Európsku úniu.

Za október až december slovenská ekonomika totiž v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom posilnila o 0,6 percenta a medziročne sa zväčšila o 2,4 percenta.

„Rast slovenskej ekonomiky v závere roka príjemne prekvapil, možnosť lepších čísel však už naznačovali aj posledné mesačné štatistiky. Priemysel a stavebníctvo síce v súlade s očakávaniami naďalej prinášali rozporuplné a kolísavé správy, výrazne oživenie však zaznamenali maloobchodné tržby, mzdy aj zamestnanosť,“ tvrdí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Ako dodáva, prebytok zahraničného obchodu sa navyše ďalej zvýrazňoval, keď na rozdiel od kolísavých čísel priemyslu, exporty sa predsa len začali zdvíhať, pričom silnejúci domáci dopyt prekvapivo nevytváral zvýšený tlak na dovozy.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Oslabený Cyprus

V rámci členských krajín únie ekonomika v októbri až decembri medzikvartálne najviac posilnila v Maďarsku. Nasledovali Nemecko a Španielsko a najvýraznejšie medzikvartálne oslabenie hospodárstva evidoval Cyprus.

Najvýraznejší medziročný rast zaznamenali Maďarsko, Poľsko a Veľká Británia. Najvýraznejší medziročný pokles evidoval Cyprus.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk./Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wlachovský: Treba vysvetľovať verejnosti, že členstvo v EÚ a NATO nemá pre Slovensko alternatívu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 13. septembra 2023 na konferencii …

Consent choices