Utečenci umierajú v Stredozemnom mori, s vedomím Európy

utečenci
PHOTO: Ilustračné Flickr.

RÍM – V Taliansku tomu hovoria „tragedia annunciata“ – očakávaná tragédia. Začiatkom týždňa zahynulo v mori severne od ostrova Lampedusa najmenej 330 utečencov. Situácia sa opakuje už od októbra minulého roka, keď skončila akcia talianskeho vojenského námorníctva Mare nostrum, ktorá mala za cieľ zachraňovať ľudí utekajúcich zo severnej Afriky a Blízkeho východu.

Mare nostrum počas trinástich mesiacov umožnila zachrániť tisíce životov. Talianskych daňových poplatníkov stála 9,5 milióna eur mesačne.

Hlavným dôvodom prerušenia neboli peniaze, ale dva druhy zásadných námietok.

Tá prvá bola, že Európska únia za celých trinásť mesiacov prispela len deviatimi miliónmi eur, pričom nešetrila kritikou toho, čo sa následne s utečencami deje.

Tá druhá bola, že nielen populistická strana Liga severu, ale aj niektoré európske vlády, ako Veľká Británia, Holandsko a neskôr i Nemecko, dali najavo, že záchranné akcie v podstate napomáhajú ilegálnej imigrácii, pretože ako prevádzači, tak utečenci vedia, že ich uprostred mora zachránia plavidlá a vrtuľníky talianskeho vojenského námorníctva.

Pomoc Taliansku

Nakoniec sa Únia rozhodla Taliansku pomôcť. Lenže polovične. Každý mesiac dáva tri milióny eur na operáciu Triton. Podieľajú sa na nej okrem Talianska plavidlá a vrtuľníky šiestich štátov Únie.

Lenže Triton má len monitorovať situáciu a samotné záchranné práce robí v blízkosti brehov opäť len talianske námorníctvo. Žiadna radikálna zmena v prístupe k problému nenastala. Príliv utečencov pokračuje.

„V roku 2014 ušlo cez more 215 tisíc ľudí,“ vyhlásila Carlotta Sami, hovorkyňa OSN pre utečencov.

Menej utečencov

V zimných podmienkach väčšinou príliv utečencov klesá. Poveternostné podmienky a rozbúrené more znamenajú príliš veľké riziko. Lenže utečencov na lýbijských brehoch bolo teraz veľa, v krajine totiž prebieha občianska vojna.

„Nahnali nás pod hrozbou samopalov na nafukovacie člny,“ vyhlásil jeden z utečencov, ktorému sa podarilo prežiť.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

„Povedali nám, že more je pokojné a do preplneného člnu pridali tri kanistre s palivom. Lenže keď sme vyplávali na šíre more, čln začal naberať vodu. Niektorí zime neodolali a zomreli na podchladenie, iní sa utopili,“ dodáva.

Tri člny

Člny boli asi tri, lenže v Taliansku vedia len o dvoch. Je možné, že ten tretí sa potopil. Isté je zatiaľ len to, že tentokrát prišlo o život vyše tristo ľudí. Obchod s utečencami je obrovský biznis, na ktorom sa na oboch brehoch Stredomoria živia rôzne mafiánske klany.

„Únia nie je na novú situáciu pripravená,“ hovorí primátorka ostrova Lampedusa Giusi Nicolini.

„V strednej a severnej Európe hovoria, že podľa platných predpisov sa o azyl má žiadať v štáte Únie, kde sa utečenec vylodil. A Taliansko to často nerobí a tak početní utečenci žiadajú o azyl v Nemecku, Švédsku a inde. Kritika tu je oprávnená. Ale ako my tu môžeme zistiť skutočnú totožnosť ľudí hovoriacich arabsky? Nemajú doklady, povedia, že sú Palestínci, ale mohli prísť napríklad z Maroka, Egypta, Libanonu či iných krajín. Tieto krajiny s nami nespolupracujú, žiadnu dokumentáciu neposielajú. Kým sa do veci nevloží s plnou váhou Európska únia a nezavedie poriadok v utečeneckých táboroch v Líbyi, situácia sa nezlepší,“ dodáva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, …

Consent choices