Knut Fleckenstein. PHOTO: © European Union 2015

Zavládne na Ukrajine mier alebo je to len ticho pred búrkou? Názory poslancov sa líšia

Knut Fleckenstein. PHOTO: © European Union 2015
Knut Fleckenstein. PHOTO: © European Union 2015

K situácii na Ukrajine sa vyjadrili viacerí europoslanci a Ukrajina je stále jednou z najrozoberanejších tém v Európskom parlamente. Zatiaľ čo niektorí výrazne žiadajú odstrašovacie techniky, iní dúfajú v mierové riešenie a dávajú šancu dohode z Minska.

Nie všetci poslanci ale súhlasia s metódou odstrašovania zo strany Únie. Knut Fleckenstein zo Strany progresívnej aliancie socialistov a demokratov hovorí: „Od ruských lídrov očakávame skutočné snahy, hľadanie politického riešenia konfliktu a pozitívny vplyv na separatistov. Ukrajina môže rátať s našou politickou aj hospodárskou podporou. Tento konflikt nebude mať vojenské riešenie. Dodávanie zbraní nepomôže riešeniu konfliktu, bude mať skôr opačný efekt.“ Niektorí ale aj dohodu o miery vnímajú ako súčasť simulovaného prístupu, akým si Rusko postupne legitimizuje zväčšenie územia, kým prejde k ďalším útokom.

Slovenská europoslankyňa Monika Smolková hovorí: „Angažovanie nemeckej kancelárky Merkelovej a francúzskeho prezidenta Hollanda dáva záruku, že utrpenie ľudí na Ukrajine sa už čoskoro skončí. Rezolúcie ani sankcie doteraz neboli veľmi účinné. Diplomatické riešenia prišli v hodine dvanástej, pretože boje na východe Ukrajiny sa stále stupňovali a niektoré štáty na čele s USA boli pripravené dodať zbrane pre Ukrajinu. To by boje ešte zintenzívnilo. Ľudské životy a utrpenie ľudí žijúcich doslova na vojnovom území východnej Ukrajiny musia byť mementom pre všetkých politikov, aby sa podmienky z Minska plnili.“

Viac sa dozviete v priloženom videu:

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

O vik

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices