Euro 3. týždeň po sebe so ziskom!

Euro mince
Euro mince. PHOTO: Flickr.

Spoločná mena eurozóny ukončila tretí týždeň v rade so ziskom. Aspoň čo sa amerického dolára týka. Väčšina uplynulého týždňa bola viac – menej pokojná a takmer bez zmeny. Prvý pracovný deň uzavrelo euro na úrovni 1,1325 EURUSD, a teda len tesne nad otváracou úrovňou. V podobnom duchu sa niesol aj utorok. Hoci počas utorkového obchodovania zažilo euro niekoľko negatívnych aj pozitívnych výkyvov, deň uzavrelo takmer bez zmeny, tesne pod otváracou úrovňou, na hladine 1,1320 EURUSD.

Pod rast domácej meny Američanov sa podpísal hlavne rast výnosov z amerických štátnych cenných papierov. Ten je už dlhšie obdobie jedným z hlavných argumentov pre silu dolára. Stredajšie obchodovanie sa nieslo v očakávaniach pred nočným rokovaním ministrov financií eurozóny. Makroekonomický kalendár bol na oboch stranách Atlantiku prázdny. Prevažnú väčšinu dňa sa spoločná mena eurozóny držala na dohľad svojej otváracej úrovne. V priebehu popoludnia chvíľami testovala aj hodnoty pod 1,1290 EURUSD, no následne sa zotavila. Počas rokovania oscilovalo euro okolo hranice 1,1300 EURUSD.

Hoci stretnutie neprinieslo žiaden konkrétny záver, spoločnú menu to nezarmútilo a pár minút pred záverom obchodovania si voči americkému doláru stihla pripísať viac než pol percenta. V posledných sekundách ešte mierne skorigovala a deň uzavrela na úrovni 1,1335 EURUSD, teda o desatinu percenta silnejšia ako na začiatku dňa. Spoločná mena eurozóny aj vo štvrtok ukončila deň so ziskom. Prvá polovica dňa bola relatívne pokojná a niesla sa bez výrazných zmien. Euro sa síce počas úvodných minút mierne zošmyklo zo svojej otváracej úrovne, no následne už zásadne neprekvapovalo.

Zmena nastala až 30 minút po odbití druhej hodiny popoludní. Vtedy totiž USA reportovali nové dáta z trhu práce. Počet nových žiadostí o podporu v 6. týždni tohto roka stúpol z predchádzajúcich 279 tis. na aktuálnych 304 tis. Trh pritom očakával len miernejší nárast, a to na úroveň 287 tisíc. To oslabilo dolár a euro si vďaka tomu začalo pripisovať zisky. V priebehu pár hodín dosiahlo svoje intradenné maximum 1,1425 EURUSD. Do záveru obchodovania však ešte časť z nich zmazalo a deň uzavrelo o 6 desatín percenta silnejšie, na úrovni 1,1400 EURUSD.

Piatkový kalendár eurozóny bol naplnený zverejneniami predbežných údajov HDP za posledný kvartál minulého roka. Svetlo sveta uzreli správy o vývoji hospodárstva viacerých krajín EÚ, ako aj eurozóny ako celku. Spoločná mena sa zo svojej otváracej úrovne síce pobrala nahor, no udržať ju tam nedokázali ani pozitívne informácie z Nemecka a eurozóny ako takej. Hospodárstvo oboch spomenutých totiž v poslednom štvrťroku 2014 rástlo rýchlejšie než trh očakával. Euro táto informácia výrazne neovplyvnila a prevažnú väčšinu dňa len oscilovalo okolo svojej otváracej úrovne. Obchodovanie uzavrelo oproti americkému doláru o osem stotín percenta slabšie, a to na úrovni 1,1395 EURUSD.

V priebehu uplynulého týždňa ale získalo na sile 0,7 %. V medzimesačnom porovnaní sa euro oslabilo o – 3,2 % a medziročne stratilo na sile – 16,7 %. Uplynulý týždeň sa euru nedarilo, z mien nášho regiónu, len voči českej korune. Oslabilo sa o 3 desatiny percenta a týždeň uzavrelo na úrovni 27,611 EURCZK. Maďarský forint si voči spoločnej mene eurozóny pripísal desatinu percenta a pracovný týždeň uzavrel na úrovni 306,33 EURHUF. Najvýraznejšie sa euro oslabilo voči poľskému zlotému. Ten počas týždňa získal na sile 0,7 % a piatkové obchodovanie uzavrel na hranici 4,1850 EURPLN.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

Ropa Brent medzimesačne o vyše 25 % drahšia

Ceny ropy v pondelok posilnili na 58,34 USD za barel po tom, čo Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] uviedla, že tohtoročný dopyt po rope vyprodukovanej v rámci kartelu dosiahne 29,21 mil. barelov denne. To je o 430 tis. barelov denne viac, ako organizácia uvádzala v skoršej prognóze. To, čo ropa v pondelok na cene získala, v utorok stratila. A ešte oveľa viac.

V priebehu dňa zlacnela o viac než – 3 %. „Medzinárodná agentúra pre energetiku [IEA] totiž varovala, že pokračujúca prevaha ponuky nad dopytom spôsobí ďalší rast globálnych zásob komodity. V členských štátoch OPEC sa môžu zásoby ropy do polovice tohto roka vyšplhať na rekordných 2,83 miliardy barelov, uviedla IEA v aktuálnej správe“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Takmer rovnaký pokles cien zasiahol čierne zlato aj v stredu. Podľa Federálneho úradu pre energetiku [EIA] sa americké zásoby ropy v 6. týždni zvýšili o takmer 5 miliónov barelov na skoro 418 mil. barelov, čo je najviac od začiatku záznamov v roku 1982.

Zvýšenie zásob prekonalo očakávania trhu. Cenu ropy Brent to poslalo na úroveň 54,66 USD za barel. Zmena prišla vo štvrtok, kedy ropa zmazala straty z predchádzajúcich dní. Správy o rozsiahlych škrtoch vo výdavkoch ropného odvetvia a oslabenie sa dolára poslali cenu severomorskej zmesi na úroveň 59,28 USD za barel. Rast pokračoval aj v piatok. Hoci počet pracujúcich vrtných súprav v USA v 6. týždni klesol na najnižšiu úroveň od augusta 2011, reakcia trhov bola v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami vlažná a cenou ropy to nezamávalo.

Aspoň nie negatívne. Londýnska ropa si totiž v priebehu dňa pripísala necelé 4 percenta a pokorila hranicu 60 USD za barel, na ktorej sa pohybovala naposledy v decembri minulého roka. Piatkové obchodovanie uzavrela na hladine 61,52 USD za barel. Za týždeň ropa Brent zdražela o necelých 5 %. Medzimesačne sa jej podarilo pripísať si až vyše 25 %, aj keď v medziročnom porovnaní je stále lacnejšia o viac než – 40 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices