Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2014

Martin Schulz: „Je našou povinnosťou, aby sme ľudí v Európe ochránili pred teroristickými útokmi“

Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2014
Martin Schulz, predseda EP. PHOTO: © European Union 2014.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa 12. februára zúčastnil mimoriadneho summitu EÚ. Najvyšším štátnym predstaviteľom tu adresoval svoj prejav, v ktorom vyzval k zavedeniu nových opatrení na boj proti terorizmu, vrátane navýšenia prostriedkov pre súdy a bezpečnostné služby a stratégie na prevenciu radikalizácie. „Je našou povinnosťou, aby sme ľudí v Európe ochránili pred teroristickými útokmi,“ vyhlásil.

Schulz vo svojom prejave pripomenul, že v boji proti terorizmu potrebujeme postupovať inak, ako doteraz, keďže hrozba útokov za posledné roky prešla istým vývojom. Parlament v tejto oblasti presadzuje multidimenzionálny prístup založený na prevencii, ochrane a trestnom stíhaní.

V boji proti terorizmu je potrebné zabrániť radikalizácii mladých ľudí. „Títo ľudia sa zradikalizovali v čase, keď žili medzi nami,“ povedal. Rovnako je treba zamedziť radikalizácii vo väzniciach a popasovať sa s webovými stránkami propagujúcimi terorizmus.

Kontroly na vonkajších hraniciach EÚ budú musieť byť zosilnené, no nemalo by to obmedziť voľný pohyb osôb v rámci Schengenu. Schulz taktiež vyzdvihol, že Parlament sa zaviazal zavŕšiť do konca tohto roku legislatívu o osobným záznamoch cestujúcich, vďaka ktorej by mali mať členské štáty možnosť vymieňať si tie údaje v záujme sledovania teroristov. Varoval pritom, že toto riešenie musí byť vyvážené a musí rešpektovať základné práva.

Bezpečnostné služby podľa neho potrebujú viac zdrojov na to, aby mohli lepšie analyzovať dostupné údaje. Pripomenul, že mnohí doterajší teroristi boli úradom už vopred známi. „Hrozí nám, že sa o všetkých týchto údajoch utopíme a nebudeme ich vedieť správne analyzovať,“ varoval.
Predseda Parlamentu európskym štátnikom znovu pripomenul, že Parlament si želá vytvorenie komplexnej európskej migračnej politiky. Zmienil sa pritom o pondelkovom incidente, keď talianska pobrežná stráž zachránila 80 ľudí plaviacich sa z Líbye na malých člnoch bez jedla a vody. 300 osôb sa však zatiaľ nepodarilo nájsť. „Do očí bijúca absencia riadnej migračnej politiky sa tak znovu ukázala vo veľkom svetle,“ vyhlásil.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Európsky summit sa bude venovať i prehlbovaniu hospodárskej a menovej únie. Schulz trvá na tom, aby bol to tohto procesu plne zaangažovaný i Parlament. Zákonodarný zbor za kľúčové body v tejto oblasti považuje zabezpečenie demokratickej zodpovednosti, zlepšenie koordinácie hospodárskych politík, zachovanie jednoty EÚ a väčšiu pozornosť otázkam zamestnanosti a sociálnej ochrany. Malo by sa to dať zabezpečiť pomocou nástrojov, ktoré ponúkajú existujúce Zmluvy.

Schulz privítal výsledky minských rokovaní o Ukrajine. „Prijatie spoločnej pozície je pre nás veľkou úľavou,“ povedal, pričom dodal, že EÚ tu zohrávala kľúčovú úlohu. Únia podľa neho musí „za každú cenu zachovať svoju jednotu a byť pritom pripravená pomôcť Ukrajine.“

O ram

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Ten, kto vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti je terorista a tak sa k nemu musíme aj správať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices