Michel Barnier bude poradcom pre európsku obrannú a bezpečnostnú politiku

Michel Barnier
Michel Barnier. PHOTO: Flickr.

Osobitní poradcovia priamo pomáhajú členom Komisie. Komisia môže využiť služby osobitných poradcov z dôvodu ich osobitnej spôsobilosti a bez ohľadu na vykonávanie inej zárobkovej činnosti, aby pomáhali európskym inštitúciám pravidelne alebo v určenom období. Pozícia, ktorú bude pán Barnier na základe ponuky predsedu Junckera zastávať, je na čiastočný úväzok a nie je odmeňovaná

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes vymenoval Michela Barniera za osobitného poradcu pre európsku obrannú a bezpečnostnú politiku.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol: „Keď sa táto Komisia ujímala funkcie, povedali sme si, že potrebujeme pracovať na silnejšej Európe, pokiaľ ide o otázky bezpečnosti a obrany. Áno, Európa je hlavne „mäkkou mocou“. Ale ani najsilnejšia mäkká moc nedokáže dlhodobo obstáť bez toho, aby boli obranné kapacity aspoň sčasti integrované. Michel Barnier má bohaté skúsenosti v oblasti obrany a bezpečnosti a je tým pravým človekom, ktorý môže radiť mne aj vysokej predstaviteľke/podpredsedníčke Frederike Mogheriniovej v týchto pre budúcnosť Európy dôležitých otázkach.“

Pán Barnier slúžil ako európsky komisár v Prodiho Komisii (1999 – 2004) a v druhej Barrosovej Komisii (2010 – 2014). V roku 2001 bol predsedom pracovnej skupiny pre európsku obranu ako člen predsedníctva Konventu o budúcnosti Európy. Bol ministrom zahraničných vecí francúzskej vlády (2004 – 2005). V roku 2006 pán Barnier pôsobil ako osobitný poradca vtedajšieho predsedu Komisie Josého Manuela Barrosa a predložil Európskej rade správu, v ktorej navrhol vytvorenie európskej jednotky civilnej ochrany. V druhej Barrosovej Komisii bol jedným z vedúcich predstaviteľov pracovnej skupiny pre obranu a mal na starosti vypracovanie oznámenia Európskej komisie o európskych trhoch obrany, ktoré bolo predložené Európskej rade v septembri 2014.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Prvou úlohou pána Barniera na novej pozícii bude najmä pomôcť pri vypracovaní príspevku predsedu Európskej komisie k práci Európskej rady zameranej na európsku obrannú politiku.

.

O ram

Odporúčame pozrieť

barnier

Michel Barnier exkluzívne pre EuropskeNoviny.sk: Británia rázne odmietla byť naďalej zastúpená v programe Erasmus

Prinášame vám exkluzívny rozhovor s Michelom Barnierom, ktorý bol od roku 2016 hlavným vyjednávačom ​Európskej …

Consent choices