sulik
Richard Sulík, europoslanec a predseda strany SaS. PHOTO: Archív SaS.

Sulík: Grécko je po včerajšku len krôčik od krachu

sulik
Richard Sulík, europslanec. PHOTO: SaS

Včera sa po druhýkrát stretli ministri financií eurozóny s gréckym ministrom financií Janisom Varoufakisom. Predseda strany Sloboda a Solidarita a europoslanec Richard Sulík prirovnal stretnutie k minulotýždňovému, ktoré podľa neho skončilo trapasom. „Včera sa stalo to isté, len situácia je oveľa vyhrotenejšia. Vyzerá to tak, že ani jedna strana si už teraz nemôže dovoliť ustúpiť,“ povedal Sulík.

Podľa Sulíka je pikantné, že dohodu neodmietol minister financií Varoufakis priamo na rokovaní, ale grécka vláda z Atén počas rokovania. „Je to neobvyklé a v diplomatických kruhoch dosť urážkou. Okrem toho, Varoufakis označil návrhy eurozóny za „absurdné“. Pripomínam, že drvivá väčšina gréckych voličov stojí za svojou novou vládou na čele s premiérom Alexisom Tsiprasom. To bolo vidieť aj na včerajšej demonštrácii v Aténach, kedy 15 tisíc ľudí prišlo Tsiprasovi vyjadriť podporu. Po dlhej dobe to bola prvá pokojná demonštrácia,“ skonštatoval Sulík.

Na druhej strane, Eurogroup dala Grékom ultimátum do piatku, dokedy si Gréci majú premyslieť konkrétne návrhy. V diplomacii dáva ultimátum ten, kto už nie je ochotný ustupovať a tak to vyzerá aj v tomto prípade. Sulík pripomenul, že len pár hodín po ukončení rokovaní Varoufakis toto ultimátum odmietol. „Ja osobne predpokladám, že nakoniec nejakú dohodu nájdu, ale po včerajšku šance výrazne klesli. Treba ale povedať, že EÚ postupovala posledné dni mimoriadne hlúpo, lebo požadovala prakticky nemožné. Päť konkrétnych požiadaviek znie: 

Nezmeniť žiadnu z reforiem, ktoré realizovala predošlá vláda

Akékoľvek iné zmeny len po dohode s veriteľmi

Splácať všetky úvery

Ďalej spolupracovať s takzvanou Troikou („experti“ z Európskej centrálnej banky, Európskej únie a Medzinárodného menového fondu)

Ukončiť prebiehajúce kontroly rozpočtu.,“

Sulík považuje požiadavku prvých štyroch bodov za „jednoducho šialené“: „Rovnako je šialené požadovať primárny prebytok vo výške 4,5%. Grékom neostalo nič iné, ako návrh „dohody“ odmietnuť.“

Predseda liberálov uznáva, že Gréci si za to môžu sami. “Ale dnes nemajú šancu splatiť dlhy, ktoré narobili a ktoré im vnútila eurozóna, aby zachránila najmä nemecké a francúzske banky. A tak je Grécko na priamej ceste do bankrotu. To nebude pre Grékov nič nové, veď za posledných 185 rokov (v roku 1830 vyhlásili Gréci nezávislosť) skrachovali 5 krát a viac ako polovicu tejto doby sa nachádzali v stave platobnej neschopnosti,“

Ďalšou možnosťou je podľa Sulíka to, že Gréci chcú ešte chcú poriadne vytunelovať eurozónu. „To vedia najmä dvomi spôsobmi:

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

ELA úvery, ktorých tvorcovia zrejme nerátali s Grékmi. Medzičasom vedia Gréci čerpať 65 miliárd eur a predpokladám, že po včerajšej nedohode sa už dnes masívne výbery vkladov (cca 500 miliónov eur denne) ešte zvýšia.

TARGET II. 50 miliárd eur by musela byť odpísaná ako strata

Gréci teda majú dlhy 320 miliárd eur, k tomu ELA úvery 65 miliárd a z TARGETu 50 miliárd, spolu 435 miliárd eur a čím ďalej budú naťahovať čas, tým väčšia škoda vznikne a tým viac budeme platiť. Preto si nemyslím, že by Gréci potrebovali príliš ustupovať.“

Možnosti EÚ Sulík zhrnul takto: „Buď ustúpi, alebo neustúpi. Ak ustúpi, bude to znamenať odpustenie časti gréckeho dlhu, na čo doplatíme aj my. Prvej pôžičke sme sa síce vďaka SaS vyhli, no v prípade druhej si Dzurinda s Miklošom za výdatnej pomoci Roberta Fica išli nohy dolámať, len aby mohli vystaviť Grékom záruky vo výške 1,3 miliardy eur (650 eur na každú domácnosť).

Alebo EÚ neustúpi, Gréci vyhlásia platobnú neschopnosť a my budeme platiť, lebo vystavené záruky sú nedovolateľné a bezpodmienečné.“


ZDROJ: YouTube/SaS

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices