Zabezpečí sa označením pôvodu mäsa jeho kvalita? EÚ pripravuje nové pravidlá

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Pripravované pravidlá o dovážanom mäse hovoria o tom, že na zmrazenom, ale aj čerstvom bravčovom, baraňom a kozom mäse či hydine má byť uvedené miesto, kde zviera žilo a bolo zabité. Silným argumentom proti tomuto návrhu je ale vyššia výrobná cena, ktorá môže viesť k vyšším cenám za mäso.

„Mohlo by to byť potravinárstvu prospešné. Mohla by sa tým obnoviť dôvera voči dodávateľskému reťazcu. Dôvera, ktorú nedávno poškodil škandál s konským mäsom,“ povedala Glenis Willmottová zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Šéf Výboru pre zdravie Giovanni La Via si myslí, že predchádzanie takýmto škandálom by malo byť prioritou: „Je to prvý krok, musíme ísť ďalej v ochrane spotrebiteľa a v predchádzaní podvodom.“  Hlasovanie má rozhodnúť o tom, či spracované mäso bude potrebné regulovať prísnejšie.

Europoslankyňa Monika Smolková hovorí: „Žiadne nariadenie nezabráni na trhu s potravinami špekulovať a zarábať na dôvere spotrebiteľov. Na druhej strane každá ďalšia informácia môže pomôcť odhaliť nekalé praktiky dodávateľov a predajcov na trhu s mäsom a s mäsovými výrobkami. Spotrebiteľ by mal mať komplexné informácie o pôvode výrobku, ktorý konzumuje.“

„Informovanie občanov považujem za veľmi dôležité, no zdieľam obavy potravinárov v Európe, že označovanie pôvodu naozaj významne zdvihne cenu, najmú u tých lacnejších výrobkov. Na to, aby sa dostala na obal takáto etiketa bude potrebné zmeniť systém nákupu, skladovania a dokonca aj výroby. To, samozrejme, bude stáť peniaze, no nevytvoríme tým garanciu kvality,“ povedal europoslanec József Nagy.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Europoslanec Nagy tiež hovorí o tom, že budú zvýhodnené veľkovýkrmne, ktoré vedia dodať veľké množstvá mäsa. To môže viesť k vyraďovaniu stoviek menších dodávateľov z dodávateľských zoznamov: „Čím menej dodávateľov bude dodávať mäso, tým menšia bude konkurencia a tým vyššie môžu byť ceny mäsa. Som za to, aby sa krajina pôvodu označovala ako Európska únia, aby sme vedeli odlíšiť dovoz z tretích krajín, a zároveň tak efektívne a solidárne podporili všetkých výrobcov v EÚ.“

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices