Dobyli sme Debaľceve, odkazujú ukrajinskí povstalci

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV/VIEDEŇ – Ukrajinskí povstalci oznámili dobytie strategického mesta Debaľceve. Oznámila to ruská agentúra Interfaz s odvolaním sa na zdroj z povstaleckého velenia Väčšina mesta, ktoré leží na kľúčovej železničnej trati medzi Doneckom a Luhanskom, je vraj pod kontrolou vzbúrencov, ktorí teraz Debaľceve „dočisťujú“. Kyjev dobytie mesta popiera.

Ukrajinská armáda v dnešnej informácii o stavu prímeria uviedla, že Debaľceve bolo celú noc vystavené delostreleckej paľbe vzbúrencov, ktorí obsadili okolie.

Samotné mesto je vraj s výnimkou železničnej stanice v rukách vládnych vojsk. Nezávislé informácie z Debaľceve k dispozícií nie sú, misiu európskych separatistov do mesta nepustili.

„Dobyli sme mestskú policajnú stanicu a železničnú stanicu. Väčšiu časť mesta, vrátane administratívnych budov a strategických objektov, je pod kontrolou ľudovej republiky,“ tvrdí zdroj Interfaxu.

Za „nekorektné“ označil tento zdroj tvrdenie, že povstalci porušujú prímerie dojednané minulý štvrtok na summitu v bieloruskom Minsku.

„Od začiatku sme upozorňovali, že režim zastavenie paľby sa tohto územia netýka. Prímerie porušil Kyjev, keď v pondelok ostreľoval donecké letisko a Horlivku,“ uviedol zdroj ruskej agentúry.

Formulácia povstaleckého „ministerstva obrany“ o situácii v Debaľceve je opatrnejšia.„Povstalecké vojská kontrolujú stanicu a východný okraj mesta. Väčšia časť Debaľceve pod našou kontrolou nie je,“ citovala ministerské komuniké povstalecká agentúra DAN.

Povstalci oznámili, že noc sa obišla bez incidentov. Posledná prestrelka sa vraj odohrala krátko po polnoci pri obci Kirovske v Doneckej oblasti, potom už bol na bojovej línií pokoj. Žiadne ostreľovanie nezaznamenala ani donecká radnica.

Podľa tlačovej správy velenia ukrajinskej protipovstaleckej operácie ale vzbúrenci aj v noci pokračovali v intenzívnych útokoch na Debaľceve. Na mesto a okolité obce podľa Kyjeva vzbúrenci pálili z raketometov Grad. Štyrikrát vraj separatisti porušili prímerie aj v Luhanskej oblasti. Straty na životoch nehlásia.

Pokoj zbraniam

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vyzvala všetky znepriatelené strany na východe Ukrajiny, aby sa vyvarovali všetkých akcií, ktoré by mohli podkopať novo vyrokované prímerie. Aj napriek pokoju zbraní, ktorý na Donbase platí od nedele, sa naďalej bojuje.

V utorok ráno sa podľa proruských separatistov uskutoční videokonferencia takzvanej kontaktnej skupiny, teda zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Kyjeva, Moskvy a povstalcov, napísal agentúra TASS.

„Konferenciu cez Skype už potvrdila ukrajinská strana,“ vyhlásil predstaviteľ doneckých separatistov Denis Pušilin.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Kyjev v rozhovore bude zastupovať niekdajší prezident Leonid Kučma. Konzultácie kontaktnej skupiny sa pôvodne mali uskutočniť už v pondelok.

O situácii na Donbase v pondelok rokovali ruský prezident Vladimir Putin, jeho ukrajinský proťajšok Petro Porošenko a nemecká kancelárka Angela Merkel.

Podľa slov hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta sa Merkel s Porošenkom a Putinom dohodli na konkrétnych krokoch, ktoré by mali umožniť pozorovateľskej misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sledovať situáciu na Donbase.

Debaľceve pod paľbou

Vodca doneckých povstalcov Denis Pušilin ale v utorok zopakoval, že vzbúrenci boj o mesto nezastavia, pretože na to „nemajú morálne právo“. Tvrdí, že sú nútení reagovať na paľbu ukrajinských jednotiek.

„Musíme paľbu opätovať, pracovať na zničení palebných pozícií nepriateľa,“ povedal Pušilin. Podľa neho sú ale separatisti pripravení kedykoľvek začať so sťahovaním ťažkých zbraní.

„Máme všetko pripravené k obojstrannému odsunu. Nebudeme nič robiť jednostranne,“ zdôraznil.

Z porušovania prímeria ale na druhej strane obviňuje Kyjev vzbúrencov a trvá na tom, že sťahovať delá, tanky a raketomety bude súčasne s rebelmi.

Strategicky dôležité Debaľceve stále drží niekoľko tisíc ukrajinských vojakov, mesto je ale obkľúčené. Povstalci chcú Debaľceve, ktoré je dôležitým dopravným uzlom, ovládnuť. Tvrdia, že je vo vnútri povstaleckého územia, a preto sa naňho prímerie nevzťahuje.

„Očakávam, že všetky strany preukážu najvyššiu zodpovednosť úplným rešpektovaním a dodržiavaním prímeria vo všetkých oblastiach, a to vrátane mesta Debaľceve a jeho okolia,“ uviedol v pondelkovom vyhlásení srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačić, ktorý je zároveň úradujúcim predsedom OBSE.

Dačić vyzval znepriatelené strany, aby úzko spolupracovali s OBSE a aby splnili všetky podmienky v odsúhlasenom mierovom dojednaní z Minska. Dodal, že OBSE urobí všetko pre to, aby na Ukrajine zavládol mier a stabilita.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices