škripek
Zľava Richard Vašečka, Erika Jurínová, Branislav Škripek. PHOTO: BŠ.

Europoslanec Škripek: Pre predsedu vlády Roberta Fica sú procesy viac ako ľudia

škripek
Zľava Richard Vašečka, Erika Jurínová, Branislav Škripek. PHOTO: BŠ.

Na dnešnom rokovaní schválila vláda SR Celoštátnu stratégiu ľudských práv. „Je to dokument, ktorý veľká časť občanov nechce. Na tlačovej konferencii dnes predseda vlády Robert Fico na margo výhrad k stratégií ľudských práv povedal, že začaté procesy treba rešpektovať. Ak sú procesy pre neho viac ako ľudia, je to pre Slovensko smutná správa. K Celoštátnej stratégii ľudských práv bola včera spustená petícia, ktoráza niekoľko hodín získalatakmer 14 000 signatárov. Je to bezprecedentne rýchla  mobilizácia a jasný prejav názoru občanov, ktorý by mal mať prednosť pred takzvanými začatými procesmi,“ uviedla podpredsedníčka Národnej Rady Erika Jurinová.

Celoštátna stratégia ľudských práv je dokumentom, ktorý od roku 2013 mobilizoval širokú verejnosť. „Myslím si, že proces prípravy Celoštátnej stratégie, v ktorom konzervatívne mimovládne organizácie boli zredukované len na štatistov, vydláždil cestu k referendu. V referende sa len zhmotnili obavy občanov, že vláda nedostatočne zohľadňuje ich názory a postoje, ako to ukázala aj teraz,“ uviedol Richard Vašečka,  predseda poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. 

Celoštátna stratégia ľudských práv má niekoľko sto strán príloh, ktoré majú slúžiť ako podklad pre vypracovanie ďalších strategických dokumentov. V nich sa napríklad nachádzajú nasledovné priority:

Zaradiť do pravidelného vzdelávania pedagogických zamestnancov a zamestnankýň a odborných zamestnancov a zamestnankýň škôl a školských zariadení tému ľudských práv LGBTI ľudí a rodovej identity vrátane metodológie a metodík prístupu k otázkam o LGBTI ľuďoch.

Podporiť vytvorenie akreditovaných vzdelávacích programov zameraných na ľudské práva LGBTI ľudí.

Navrhnúť a do praxe uviesť opatrenia na zabezpečenie dostupnosti špecializovanej zdravotnej starostlivosti a poradenstva pre transrodové a intersexuálne osoby.

Pripraviť a do praxe uviesť osobitné opatrenia na zlepšenie prístupu k službám zdravotnej starostlivosti (…) a zameranie politík na poskytovanie vysokokvalitnej zdravotnej starostlivosti pre LGBTI osoby vrátane zdravotných služieb na zabezpečenie sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv.

Realizácia systematických a komplexných opatrení zameraných na ochranu základných práv a slobôd dospelých osôb, ktoré nežijú v manželstve.

Sklamanie a pobúrenie deklaroval ajposlanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti): „Som pobúrený zo spôsobu tvorby tohto dokumentu, kde neboli   dostatočne zohľadnené  pripomienky a návrhy prorodinne a konzervatívne zameraných neziskových organizácií. Stratégiou budeme nútení akceptovať „nadpráva“ vybratých skupín obyvateľstva,  s ktorými značná časť populácie nesúhlasí. Takto nám vnucujú podstatné zmeny v spoločnosti, ktoré nie sú vítané. Vláda demokratickej krajiny sa takto správať nemôže.“

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Podpredsedníčka Národnej Rady Erika Jurinová (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti) zároveň dodáva, že do procesu prípravy stratégie sa aktívne zapájala od roku 2013. Proces prípravy sprevádzali desiatky protestných listov, tlačoviek, demonštrácie v uliciach a dlhé rozporové konania. „Pýtam sa, načo je taká vláda, ktorá  ide proti vlastným občanom? Nedajme sa pomýliť názvom dokumentu, tento ďalší papier vôbec konkrétne nerieši vymožiteľnosť alebo lepšiu ochranu ľudských práv. Ak za ľudské právo pokladáte akreditáciu nových vysokoškolských odborov rodovej rovnosti, alebo rodovo korektný jazyk, tak áno, tejto problematike sa Celoštátna stratégia ľudských práv a jej prílohy venujú dôsledne. Pán prezident Kiska nedávno hovoril o zacelení rán, ktoré zanechalo referendum, je preto priam provokáciou verejnosti, že vláda Roberta Fica otvára  desať dní po referende otázku registrovaných partnerstiev. Ale to sa dalo čakať od vlády, ktorá jednou rukou hlasuje za zmenu ústavy v prospech manželstva a druhou prijíma stratégie, ktoré manželstvo marginalizujú,“ uzavrela Erika Jurinová.

FICO: SCHVÁLENÁ STRATÉGIA JE VYVÁŽENÁ

Podľa premiéra Roberta Fica je prijatá stratégia dostatočne vyvážená, tiež dodal že všetci sa k nej mohli a mali možnosť vyjadriť. Zároveň skoštatoval, že vyhovieť sa nedá každému a došlo k „ako-takej“ zhode. Podľa jeho slov nemôže byť prijatý materiál, ktorý by bol naklonený viac k jednému, alebo k druhému názoru. „Teraz máme koncepciu, ktorá mapuje, kde sa Slovensko nachádza v oblasti ľudských práv. Nikomu nič nevnucuje, nemá za cieľ polarizovať spoločnosť a ani sa nemení súčasný právny stav,“ skonštatoval Fico po rokovaní Vlády.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices