Európskymi hlavnými mestami kultúry budú tento rok Plzeň a Mons

mons plzeň
Mestá Mons a Plzeň. PHOTO: Flickr.

Česká Plzeň a belgické mesto Mons boli na tento rok vyhlásené za európske hlavné mestá kultúry. S iniciatívou, ktorej cieľom je vyzdvihovať rozmanitosť európskej kultúry a podporovať európsku identitu, sa začalo už v roku 1985 v Aténach. Doteraz sa táto česť ušla už päťdesiatim mestám. Od roku 2011 sa o tento titul delia vždy dve mestá z dvoch krajín EÚ.

Plzeň

Mesto ležiace približne 90 kilometrov západne od Prahy založil v roku 1295 kráľ Václav II. No prvé písomné záznamy o Plzni pochádzajú už z roku 976. Jej historické centrum je chránené ako kultúrne dedičstvo. 170-tisícové české mesto sa po celom svete preslávilo svojím pivom Pilsner, ktoré sa tu začalo variť v roku 1842.

Na tento rok je v Plzni naplánovaných viac ako 600 rôznych kultúrnych podujatí Pre obyvateľov mesta i jeho návštevníkov sú pripravené divadelné hry, koncerty, výstavy, happeningy a ďalšie umelecké aktivity.

Plzeň veľmi dobre pozná i poslanec zo skupiny GUE/NGL   Jiří Maštálka, ktorý tu pôsobil ako kardiológ i politik a žije tu i dnes. „Aj keď má svet Plzeň spojenú hlavne s presláveným českým pivom a strojárenstvom, myslím si, že si skutočne zaslúžila stať sa európskym hlavným mestom kultúry. Ako Plzenčan by som návštevníkov rád pozval do úplne novej budovy divadla. Herci tu zahájili už 150. plzenskú divadelnú sezónu. Vážime si aj ľudové zvyky, piesne a tance. Tieto tradície u nás udržujú desiatky umeleckých súborov. A nakoniec – pivo. To sa v Plzni varí už od roku 1295! Dali sme meno celosvetovo známemu druhu piva „pils“ a všetko o jeho varení a kultúre jeho pitia sa dozviete na viacerých miestach v celej Plzni,“ hovorí.

Viac..  M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Mons

93 tisícové belgické mesto Mons, po holandsky Bergen, sa nachádza blízko francúzskych hraníc. Jeho územie bolo osídlené už v období neolitu. V období Rimanov bol na tamojšom kopci vybudovaný vojenský tábor nazvaný Castri Locus. Samotné mesto, ktorého názov pochádza zo slova Montes (hora), bolo založené v 7. storočí. Jeho najdôležitejšími priemyselnými odvetviami sú sklárstvo a hutníctvo.

Ako európske hlavné mesto kultúry ponúka Mons nepreberné množstvo aktivít, od festivalov a umeleckých inštalácií cez výstavy a divadelné a tanečné predstavenia až po módne a gastronomické show. Tento rok mesto otvorí päť nových múzeí, jedno z nich bude venované prvej a druhej svetovej vojne v tomto regióne. Momentálne sa tu koná výstava o Vincentovi van Goghovi, ktorý tu niekoľko rokov žil. Výstava potrvá až do 7. apríla a jej návštevníci sa budú môcť pozrieť i na miesta, kde van Gogh prebýval.

Belgická poslankyňa z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov Maria Arena, ktorá sa v Monse narodila a študovala tu, má na svoje mesto tie najlepšie spomienky. Navštíviť odporúča najmä Múzeum súčasného umenia.

O ram

Consent choices