zitnanska
Jana Žitňanská, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015 - source:EP.

Jana Žitňanská: Postihnuté deti ako samovražední atentátnici? Za hranicou všetkého

zitnanska
Jana Žitňanská, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015 – source:EP.

Minulý týždeň svetové médiá priniesli správu o tom, že v prebiehajúcom konflikte v Iraku dochádza k zneužívaniu detí na boj. Podľa Organizácie spojených národov radikáli z tzv. Islamského štátu znežívajú ako samovražedných atentátnikov a ľudské štíty dokonca aj deti s mentálnym postihnutím.

Ako sa v správe OSN ďalej uvádza, militanti tiež unášajú deti z komunít kresťanov alebo iných vierovyznaní, ktoré sú neskôr obeťami sexuálneho otroctva, alebo ich rovno zabíjajú zvlášť krutým spôsobom – deti sú ukrižované alebo zaživa pochovávané. Z niektorých detí sa stávajú vojaci – od ôsmich rokov prechádzajú výcvikom na ozbrojený boj.

Tejto téme sa Európsky parlament venoval počas minulotýždňového zasadnutia, na ktorom europoslanci prijali uznesenie o humanitárnej kríze v Iraku a v Sýrii. Do textu uznesenia sa dostali aj návrhy slovenskej europoslankyne Jany Žitňanskej, upozorňujúce práve na situáciu detí v konflikte. „Mojou úlohou v Európskom parlamente je upozorňovať na situáciu tých, ktorí sa sami brániť nemôžu alebo nevedia. Situácia, kedy sú deti so zdravotným postihnutím pochovávané zaživa, alebo zneužívané ako vojaci a ľudské štíty, je za hranicou všetkého.“ 

Pod tlakom extrémistických bojovníkov Islamského štátu sa humanitárna situácia v Iraku a v Sýrii počas posledných mesiacov stále viac zhoršuje. Milióny Iračanov a Sýrčanov boli v dôsledku vojnových konfliktov nútení opustiť svoje domovy. Teraz sú na úteku pred únosmi, zabíjaním a rituálnymi popravami islamských extrémistov stotisíce ďalších.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Europoslankyňa Jana Žitňanská upozorňuje, že militanti Islamského štátu sa nezastavia naozaj pred ničím. Uznesenie, ktoré získalo podporu väčšiny europoslancov, bude teraz adresované všetkým relevantným aktérom. “V uznesení zdôrazňujeme, že v tejto chvíli je najdôležitejišie, aby Komisia, členské štáty a príslušné organizácie okamžite konali a obetiam poskytli humanitárnu pomoc. Aby sa situácia ďalej nezhoršovala, musíme tiež podporovať krajiny, ktoré prijali utečencov, odrezať teroristov od finančných zdrojov, dodávok zbraní a prísunu zahraničných bojovníkov,” dodáva Žitňanská na záver.

O ram

Odporúčame pozrieť

Jana ZITNANSKA

Zásadným rozhodnutím avizovaným premiérom by mohol byť podľa Žitňanskej dovoz vakcíny Sputnik V

Medzi zásadnými rozhodnutiami, ktoré avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), by mohol byť dovoz ruskej vakcíny …

Consent choices