Budapešť a Moskva sa dohodli na dodávke plynu

viktor orban
Viktor Orbán, maďarský premiér. PHOTO: Flickr.

BUDAPEŠŤ – Ruský prezident Vladimír Putin a maďarský premiér Viktor Orbán uzavreli politickú dohodu o dodávkach ruského plynu do Maďarska. Platnosť súčasnej dlhodobej zmluvy o dodávkach skončí tento rok v októbri.

„Zostávajú len technické záležitosti, politická dohoda je na svete,“ povedal maďarský premiér Viktor Orbán. “ V rámci súčasnej zmluvy máme možnosť čerpať plyn, ktorý sme nezúžitkovali… A platiť ho vtedy, keď ho využijeme,“ dodal Orbán na tlačovej konferencii s Putinom.

Gazprom posunie nevyužitý plyn

Putin podľa maďarskej agentúry MTI potvrdil, že Gazprom je pripravený posunúť dodávky nevyužitého plynu do nadchádzajúceho obdobia. Ruský energetický gigant nenamieta ani proti zvýšeniu objemu plynu v zásobníkoch alebo zväčšenie kapacity týchto zásobníkov.

Nech už zrušený projekt plynovodu South Stream, ktorý mal ruský plyn dopraviť do Európy južnou cestou mimo Ukrajinu, nahradí iný projekt, Rusko a Maďarsko chcú spolupracovať. „Zostáva našim záujmom, aby energia a plyn prichádzali do Maďarska južnou cestou,“ dodal Orbán.

Najlepším riešením pre Maďarsko by podľa Orbána bolo, keby plyn išiel cez Turecko, Grécko, Macedónsko a Srbsko. Putin ho uistil, že projekt plynovodu sa uskutoční. Viac ako 85 percent energetických surovín dostáva Maďarsko práve z Ruska.

Posilnenie obchodných vzťahov

Putin uviedol, že by uvítal posilnenie rusko-maďarských obchodných vzťahov. Za „veľmi priaznivú“ označil dohodu o ruskej finačnej pomoci pri rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne Paks.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Maďarský premiér Orbán, ktorý patrí k spojencom Ruska, kritizoval aj sanckie, ktorú uvalili na Moskvu Európska únia alebo Spojené štáty americké. „Sankcie proti Rusku a odvetné kroky Ruskej federácie priniesli škody,“ povedal Orbán.

Demonštrácie v centre mesta

Stovky demonštrantov vyšli do centra maďarskej metropoly, kde vyjadrili nespokojnosť so zahraničnou politikou vlády preméra Viktora Orbána.

Demonštranti niesli rôzne transparenty s helso ako napríklad „Putin Nyet, Európa Yes“ (Putin nie, Európa áno). Chceli tak deklarovať odmietnutie proputinovskej politiky Maďarska a príslušnosť k EÚ

Deje sa tak v čase krízy na východe Ukrajiny a nedávnom predlžení platnosti protiruských sankcií, ktoré sú predmetom Orbánovej častej kritiky. Minulý rok ich verejne označil za guľku do vlastnej nohy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices