Obkľúčené Debaľceve padlo, Rusko viní z krviprelievania Kyjev

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

KYJEV – Ukrajinské jednotky dostali rozkaz vypratať obkľúčené Debaľceve. Začali preto „organizovaný a plánovitý“ odchod z mesta, ktoré bolo niekoľko týždňov v pevnom zovretí povstaleckých vojsk. Podľa odhadov povstalcov vládne vojsko stratilo v Debaľceve dve až tri tisícky vojakov, stovky ďalších sa vraj vzdali alebo padli do zajatia. Kyjev ústup z mesta označil za „príklad efektívneho velenia“. Pád Debaľceve vyvolal protesty Západu, Rusko naopak viní z krviprelievania Kyjev.

Rozkaz vypratať Debaľceve dostali ukrajinské jednotky od prezidenta Petra Porošenka. 

Odchod ukrajinských vojakov prebiehal v bojových podmienkach, cestu z Debaľceve do Artemivska povstalci ostreľovali z okolitých výšin, uviedla agentúra Unian.

Reportér agentúry AP videl na ceste z Debaľceve desiatky ustupujúcich ukrajinských vojakov, zjavne rozhorčených, že do obliehaného mesta nedorazili posily. Vyčerpaní bojovníci cestovali na nákladných autách, iní, zranení a pokrytí prachom, odchádzali z obkľúčenia peši.

Aj ukrajinskí novinári informujú o stovkách vojakov, ktorým sa podarilo preniknúť z obkľúčenia a ktorí pod záštitou Červeného kríža mieria do bezpečia.

„Za sebou podľa rozkazov zničili všetko, čo zničiť mali,“ napísala agentúra Unian. V meste ale zostáva mnoho mŕtvych a ranených. Čo sa s nimi stane, nikto nevie.

„Kozáci chcú ukrajinských zajatcov vraždiť po jednom, pokým nebudú na kolenách prosiť o odpustenie,“ napísala agentúra. Podľa povstaleckých zdrojov sa v Debaľceve ukrajinskí vojaci aj so zbraňami vzdávajú po stovkách.

Mnoho zranených a mŕtvych

„Kamaráti, ktorí sa chceli prebiť z obkľúčenia, ležia mŕtvi na zničených bojových vozidlách alebo proste na ulici,“ oznámila agentúre Unian z Debaľceve ukrajinská dobrovoľníčka Inna.

Ukrajinské velenie podľa agentúry Unian preveruje informácie, že v Debaľceve sa do povstaleckého zajatia dostalo niekoľko stoviek ukrajinských vojakov. Podľa kyjevského spravodajského serveru LB ich môže byť dvesto až tristo.

Velenie ukrajinskej armády sa v stredu zatiaľ obmedzilo na oznámenie, že v Debaľceve pokračujú tvrdé boje. Povstalci do nich nasadili 25 tankov a prenikli do centra mesta z východu a severovýchodu.

Armádny analytik Dmytro Tymčuk napísal, že vzbúrenci dostali pod kontrolu aj dôležitú cestu spojujúcu Debaľceve s Artemivskom. Práve tade dostávali vojaci v obliehanom meste posily a zbrane.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

„S cieľom ovládnuť mesto nasadilo povstalecké a ruské velenie všetky svoje dostupné rezervy z Horlivky, Stachanova i Donecka,“ uviedol Tymčuk.

Pred bránami

Misia Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa do Debaľceve zatiaľ nedostala.

„Takzvané ľudové republiky odmietaju misiu do mesta pustiť. Trváme na tom, aby tam boli okamžite zastavené boje,“ uviedol šéf ukrajinskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Ertuğrul Apakan.

V stredu sa pozorovatelia znovu pokúsia do mesta preniknúť. „Pokiaľ budú odmietnutí, bude to mať vážne následky,“ uviedol turecký diplomat bez ďalšieho upresnenia.

Obava o bezpečnosť

Velenie povstaleckých vojsk svoj odmietavý postoj zdôvodňuje obavou o bezpečnosť európskych pozorovateľov.

„Varovali sme Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, že vstup do Debaľceve je nebezpečný a záruky bezpečnosti Donecká ľudová republika proste poskytnúť nemôže,“ povedal vzbúreneckej agentúre DAN zástupca povstalcov Denis Pušilin.

Jeho stanovisko podporil aj stály zástupca Ruska pri Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Eruópe Andrej Kelin. „V meste vybuchujú granáty a lietajú guľky,“uviedol.

Podľa agentúry DAN separatisti počas utorka obsadili 14 ďalších obcí v okolí Debašceve vrátane niekoľkých uhoľných baní. Ich ženisti vraj začali s vyhľadávaním mín, aby sa ľudia mohli vrátiť do svojich domovov. Okrem Debaľceve sa v noci podľa separatistov bojovalo aj v okolí doneckého letiska a východne od azovského prístavu Mariupol.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell vyhlásil, že hypotetická vojna Ruska proti krajinám …

Consent choices