Pozvánka na diskusiu: “Erasmus pre mladých podnikateľov”

cover_js_erasmusVeľa mladých ľudí pozná študentský program Erasmus, no Erasmus nemusí byť len o študovaní v škole. Menej známy je Erasmus pre mladých podnikateľov, projekt financovaný Európskou komisiou, prostredníctvom ktorého sa začínajúci podnikateľ môže dostať do zahraničia a pracovať u zamestnávateľa, ktorého si vyberie.

Na túto tému organizuje Paneurópska únia na Slovensku diskusiu s názvom Erasmus pre mladých podnikateľov, ktorá sa uskutoční 11.3.2015 o 18:30 v Impact Hub Bratislava. Hosťom diskusie je pani Simona Kovárová, projektová manažérka programu. Registrácia TU.

Ján Šalát: EÚ a mladí podnikatelia môžu mať k sebe blízko

Jedným z organizátorov diskusie je aj mladý podnikateľ Ján Šalát, ktorý ako mnoho ďalších cieľavedomých ľudí hľadá pozitívne aspekty Európskej únie. Jána sme sa preto spýtali pár otázok ohľadom EÚ a samotného programu.

Čo si predstavuješ pod pojmom európska integrácia?

Slovné spojenie mi nie je veľmi sympatické, povedal by som že je značne direktívne, v bežnej spoločnosti veľmi nepopulárne. Netreba si však mýliť pojmy s dojmami, je to nevyhnutný proces, ktorý musí Európa podstúpiť a ak nepodstúpi je odkázaná na pomoc od iných veľmocí kde budeme skôr nie veľmi mocným vazalom.

_MG_2236

Ako si to myslel?

Jednotlivé členské štáty už nie sú veľmocami, nedokážu dostatočne vojensky či ekonomicky konkurovať Rusku, Číne či USA. Vďaka spojeniu a posilneniu zväzkov jednotlivých štátov Európy dokážeme, že sme silní. Dnes tomu žiaľ tak nie je. Často sa stáva, že slovo EÚ nemá dostatočnú váhu z titulu nedostatočne jednotnej diplomacie a absencie spoločnej vojenskej sily.

Považuješ EÚ za úspešný projekt?

Samozrejme, aj vďaka predchodcovi EÚ, resp. EHS (Európsky Hospodársky Priestor) sme možno zabránili ďalším nezmyselným vojnám a národy majú k sebe bližšie ako kedykoľvek predtým. Napriek tomu sa mnohým zdajú byť kompetencie EÚ a jej inštitúcií nadbytočne rozsiahle, chaoticky usporiadané. Je však pravda že EÚ zasahuje do vecí, ktoré sa zdajú byť úplne nepodstatné (dostatočné zakrivenie banánov). Ozývajú sa hlasy, dopytujúce sa po zrušení Únie, avšak z môjho pohľadu to nie je správne, systém však treba viac prepracovať a zjednodušiť. Veď naša generácia tvorí novú národnú identitu ktorá sa rodila 2000 rokov. My sme Európania!

Vymenuj hlavné výhody členstva SK v EÚ.

No, výhod je veľa avšak treba spomenúť aj nevýhody. Medzi výhody bez diskusie patrí zaradenie do Európskeho spoločenstva a čerpanie eurofondov – tu treba pripomenúť, že nie všetky eurofondy je vhodné aplikovať, napr. podľa môjho názoru nie je dobré podporovať zabehnuté profitujúce podniky, ktoré neprinášajú inovácie všeobecne prospešné obyvateľstvu, naopak, tým, že zvýhodním jeden podnik neoprávnene ničím druhý podnik, dochádza k deformácii trhu, čo nie je všeobecne nežiadúce. Naopak, eurofondy slúžiace na opravu ciest a podporu menej rozvinutých regiónov sú viac ako na mieste, problémom je skôr korupcia, ktorá prerozdeľovanie európskych peňazí sprevádza. Medzi výhody však musíme zaradiť podporu rôznych projektov, prostredníctvom ktorých je možné sa dostať do zahraničia, či študovať na prestížnych školách a tým dosiahnuť lepšie vzdelanie. Za zmienku stojí konkrétne Erasmus pre mladých podnikateľov, program ktorý dá šancu aj ľudom, ktorí chcú svoj biznis zdokonaliť, nadobudnúť nové vedomosti či jednoducho rozšíriť svoje podnikanie do inej krajiny.

Viac..  Horizont Európa: 1,25 miliardy eur na podporu špičkového výskumu

fb_jan_en_01

Čo je konkrétne Erasmus pre mladých podnikateľov?

Je to projekt financovaný Európskou komisiou, prostredníctvom ktorého sa začínajúci podnikateľ, prípadne človek ktorý ešte len rozmýšľa nad biznisom môže dostať do zahraničia a pracovať u svojho obľúbeného zamestnávateľa ktorého si vyberie, pričom zamestnávateľovi je vyplácaná mzda mladého podnikateľa. Obe strany sú motivované sa zúčastniť – mladý podnikateľ, podotýkam, že projekt neustanovuje vekovú hranicu, naberá nové skúsenosti v zahraničí na druhej strane zamestnávateľovi nevzniká mzdový náklad a ak sa mu mladý podnikateľ osvedčí, môže s ním začať podnikať v podobe rozbehnutia pobočky v členskom štáte odkiaľ mladý biznismen pochádza.

Budeme radi ak sa Ty a čitatelia Európskych novín zastavíte a podebatujete s nami na túto tému 11. marca v Impact Hube TU🙂

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš, redaktor zameraný na vzdelávanie a možnosti v EÚ.

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices