Ukrajinská bezpečnostná rada schválila mierové jednotky OSN

ukrajina
Ukrajinské vlajky. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinská bezpečnostná rada štátu schválil návrh prezident Petra Porošenka pozvať do krajiny medzinárodné mierové jednotky. Oznámil to tajomník rady Oleksandr Turčynov. Podľa predstavy Kyjeva by tieto sily mali byť rozmiestnené v Donbase pozdĺž frontovej línie a na hranici s Ruskom.

Príslušnú výzvu adresovanú Rade bezpečnostni OSN a Európskej únii by podľa šéfa Rady národnej bezpečnosti a obrany mali pripravit ministerstvo zahraničných vecí. Jej končené schválenie prislúcha parlamentu.

Neustále porušovanie dohôd

Tajomník rady Oleksandr Turčynov dodal, že rada toto rozhodnutie prijala s ohľadom na neustále porušovanie mierových dohôd Ruskom a „ilegálnymi ozbrojenými skupinami v Donbase“ kontrolovanými Moskvou.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko svoj návrh predniesol v stredu večer na zasadnutí bezpečnostnej rady. Povedal priitom, že ak s ním bude rada súhlasiť, mieni zahájiť konzultácie so zahraničnými partnermi. Predbežne už mal mierovú komisiu konzultovať s prezidentmi Francúzska a Ruska a nemeckou kancelárkou minulý týždeň na summite v Minsku.

Policajná misia Európskej únie

„Navrhol som bezpečnostnej rade posúdiť otázku pozvania mierovej misie na Ukrajinu,“ uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Myslím si, že by bolo najlepšie, keby to bola policajná misia Európskej únie,“ dodal Porošenko.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Podľa agentúry RIA Novosti prezident zároveň hovoril o prizvaní „mierovej misie OSN“, ktorá by pôsobila na základe zmocnenia Rady bezpečnosti OSN.

Porošenkovo vystúpenie na bezpečnostnej rade sa vysielalo v priamom prenose. Nasledovalo po ústupe ukrajinských síl zo strategicky položeného mesta Debaľceve na východe Ukrajiny.

Zmeny v zákone o vojnovom stave

Prezident rovnako rade a parlamentu navrhol zmeny v zákone o vojnovom stave, aby uľahčil obranu krajiny.

Z Debaľceva bolo podľa Porošenka stiahnutých 2 475 ukrajinských vojakov a to takmer s 200 kusmi techniky. „Vojaci splnili svoju povinnosť. Dokázali, že Ukrajina plní minské dohody,“ zdôraznil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices