Grécka vláda sa zaviazala, že uzná všetky svoje záväzky

grécko
PHOTO: Ilustračné Flickr.

ATÉNY – Grécko vo štvrtok požiadalo o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe a zaviazalo sa, že uzná všetky svoje dlhy a nepodnikne jednostranné kroky, ktoré by ohrozili dohodnuté fiškálne ciele. Vyplýva to z dokumentu, ktorý mala agentúra Reuters k dispozícii.

Grécke inštitúcie uznávajú finančné záväzky Grécka voči všetkým svojim veriteľom, takisto aj štát svoj zámer spolupracovať so svojimi partnermi, aby sa zabránilo technickým prekážkam v rámci dohody, píše sa v dokumente.

Účelom šesťmesačného predĺženia dohody o medzinárodnom úverovom programe je, okrem iného, aj zabezpečenie úzkej spolupráce s európskymi a medzinárodnými partnermi, uvádza ďalej dokument.

Pozitívny signál

Formálnu žiadosť Atén prerokujú prostredníctvom telekonferenčného hovoru zástupcovia ministrov a predstavitelia centrálnych bánk. Ministri financií jednotlivých krajín eurozóny budú o šesťmesačnom predĺžení tejto dohody rokovať v piatok popoludní.

Žiadosť Grécka o predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe je pozitívnym signálom pre dosiahnutie kompromisu k finančnej stabilite eurozóny, vyhlásila vo štvrtok Európska komisia.

„Predseda (Európskej komisie) Juncker považuje tento list za pozitívne znamenie, ktoré by podľa jeho posúdenia, mohlo byť cestou k rozumnému kompromisu v záujme finančnej stability eurozóny ako celku,“ povedala hovorkyňa komisie Margaritis Schinasová na tlačovej konferencii.

Grécko má nového prezidenta

Grécky parlament zvolil hneď v prvom kole nového prezidenta. Stal sa ním bývalý pravicový minister vnútra Prokopis Pavlopulos, ktorého navrhla vládna ľavicová strana SYRIZA.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Pavlopulos získal hneď v prvom kole viac než trojpätinovú väčšinu hlasov, teda minimálne 180 poslancov, informoval The Daily Telegraph.

Voľba hlavy štátu nasledovala po neúspešnom hlasovaní z vlaňajšieho decembra, kedy poslanci nedokázali zvoliť nástupcu vtedajšieho prezidenta Karolosa Papuliasa ani v treťom kole.

Terčom kritiky

Nezhoda parlamentu viedla k jeho rozpusteniu a usporiadaniu predčasných parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila ľavicová SYRIZA.

Šesťdesiatštyriročný Pavlopulos sa stal na konci roka terčom kritiky kvôli údajnej neschopnosti poriadiť si s viac než mesiac trvajúcimi nepokojmi v krajine, ktoré nasledovali po zabití pätnásťročného žiaka policajtom.

Zo strany ľavice si naopak vyslúžil uznanie, že vtedy ako minister odmietal proti demonštráciám tvrdo zasahovať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk. l Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices