Osobné záznamy cestujúcich: Veľa kriku pre nič?

preukaz
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Meno, adresa, telefónne číslo, informácie o platbe vrátane fakturačnej adresy, dátum cesty, cestovný itinerár, informácie o vystavaní letenky, kontaktné údaje a informácie o batožine. Podľa navrhovanej smernice o osobných záznamoch cestujúcich (PNR) bude potrebné zbierať a uschovávať tieto informácie o cestujúcich letiacich z alebo do EÚ. V roku 2013 boli navrhované opatrenia zamietnuté, keďže vyzerali byť v rozpore s pravidlami na ochranu súkromia. No dnes má Parlament PNR znovu na stole.

Osobné záznamy cestujúcich (Passenger Name Record – PNR)

Navrhovaná smernica PNR vyžaduje systematické zhromažďovanie, využívanie a uchovávanie informácií o pasažieroch v medzinárodnej leteckej doprave. Tieto údaje sa môžu týkať napríklad dátumu letu, kreditnej karty, ktorá bola použitá pri kúpe letenky alebo cestovného itinerára. Tieto opatrenia by mali bezpečnostným službám napomôcť v boji proti terorizmu a iným trestným činom a to tým, že uľahčia identifikáciu podozrivých.

Parlamentný výbor pre občianske slobody (LIBE) tento legislatívny návrh v roku 2013 zavrhol, pretože sa pohrával s citlivými osobnými údajmi. Ochrana súkromia je totiž jedným zo základných práv. No nedávne teroristické útoky a európski džihádisti vracajúci sa naspäť do Európy vyniesli túto problematiku opäť na svetlo. Kvôli zradikalizovaným Európanom vyzývali už v novembri viacerí poslanci k urýchlenému prijatiu smernice PNR.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

11. februára 2015 prijal Parlament uznesenie o protiteroristických opatreniach, v ktorom sa zaväzuje finalizovať smernicu PNR do konca tohto roka. Viac sa dozviete v súvisiacej tlačovej správe.

Čo bude ďalej?

Spravodajca Timothy Kirkhope (EKR, Spojené kráľovstvo) by mal výboru LIBE predložiť do konca februára prepracovaný návrh správy týkajúcej sa legislatívneho návrhu o PNR.

V záujme zosúladenia PNR so základnými právami a ochranou osobných údajov Parlament nabádal členské štáty k tomu, aby sa snažili o pokrok pri balíku o ochrane údajov. O oboch návrhoch by sa tak mohlo rokovať v tom istom čase.

Viac informácií o PNR sa dozviete v našej top téme, v ktorej sme zozbierali články, videá, tlačové správy a ďalšie dokumenty.

O ram

Odporúčame pozrieť

Cestujete lietadlom? Vaše údaje sa budú uchovávať, kvôli bezpečnosti

Poslanci Parlamentu schválili po takmer piatich rokoch jednu z najspornejších smerníc EÚ – Záznam o cestujúcich …

Consent choices