Kontroverzné zhromažďovanie údajov o cestujúcich má podporu

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Po parížskych udalostiach sa objavila nová hrozba: domáci terorizmus a skutočné hrozby v členských štátoch. Diskusia týkajúca sa bezpečnostných opatrení je v Európe v plnom prúde.

Informačné služby dokážu podľa slov Gillesa De Kerchove, koordinátora EÚ pre boj proti terorizmu, identifikovať až 70% tých cestujúcich, ktorí chcú odísť do Sýrie a Iraku, a to už pred ich skutočným odchodom. Zvyšných neodhalených 30%, ktoré existujú najmä kvôli ľahkému vycestovaniu do Turecka, možno vyriešiť iba systémom PNR.

Kontroverzné PNR? Spýtali sme sa našich europoslancov

PNR, teda zhromažďovanie údajov o cestujúcich, bolo spočiatku považované za kontroverzné a poslanci ho odmietli. Teraz by však malo v Parlamente prejsť. Čo si o tomto systéme myslia naši europoslanci?

Ivan Štefanec si nemyslí, že právo a súkromie jednotlivca a potreba ochrany spoločnosti musia byť v priamom rozpore. „Teroristi a zločinci dnes využívajú rovnako sofistikované postupy a technológie ako vlády. Na rozdiel od nich však nemajú žiadne zábrany v ich používaní. Aj vo svetle nedávnych udalostí v Paríži je jasné, že sa musíme brániť pred migráciou nežiaducich osôb. EÚ už niekoľko rokov zdieľa systém zhromažďovania dát o pasažieroch s USA, Kanadou a Austráliou. Nevidím teda dôvod, prečo by sa podobným spôsobom nemohlo postupovať aj medzi jej členskými štátmi navzájom.“

Jana Žitňanská návrh tiež podporuje: „Veľmi dobre si v EP uvedomujeme obavy občanov o súkromie, preto budeme presadzovať, aby šlo len o zdieľanie údajov, ktoré sú naozaj nutné na zvýšenie bezpečnosti nás všetkých a aby správa týchto údajov bola čo najbezpečnejšia.“

Viac informácií nájdete v priloženom videu:

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

O tib

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices