Mimoriadne odvážny plán Bruselu, podnikať od budúceho roka budete môcť za jedno euro!

business man
Ilustračné foto. PHOTO: Flickr.

SUP (Societas Unius Personae) je nový názov pre registráciu podnikania, ktorý plánuje zaviesť Európska komisia (EK) celoplošne vo všetkých štátoch Únie už od budúceho roka. Spôsob registrácie novej firmy bude elektronický a podnikateľ bude potrebovať k svojmu podnikaniu kapitál vo výške 1 eura. SUP má mať právnu a obchodnú formu ako Spoločnosť s ručením obmedzeným ( Spol.s r.o.).

 

 

Ako uviedol pre EuropskenNoviny.sk europoslanec Ivan Štefanec, založenie SUP prinesie okrem zvýšenia dôveryhodnosti použitím jednotnej skratky danej formy spoločnosti aj zníženie nákladov súvisiacich so založením spoločnosti v jednotlivých členských štátoch, a to zjednotením pravidiel jej registrácie.

Spoločnosť SUP, podľa návrhu smernice Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ, by mala byť vo vlastníctve jedného akcionára, to znamená spoločník, konateľ aj zamestnanec v jednej osobe. Vzniknúť by mohla prostredníctvom jednotného formulára zakladateľskej listiny a zjednotiť by sa mala aj právna forma. Registrácia SUP bude možná bez povinnej fyzickej prítomnosti zakladateľa v krajine registrácie, taktiež by mal byť stanovený minimálny kapitál na úrovni 1 eura a tento postup má byť jednotný pre všetky podniky vo vnútornom trhu Únie.

Viac..  Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

Návrhom smernice sa v tejto chvíli zaoberá v EP Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa. Spravodajcom a teda sprostredkovateľom komunikácie k danej téme  medzi jednotlivými politickými stranami a Výbormi EP je slovenský europoslanec Ivan Štefanec, ktorý zároveň predpokladá, že schválenie tejto smernice môžeme očakávať na zasadnutí EP v júni tohto roka a po schválení môžu od budúceho roka členské štáty pristúpiť ku konkrétnej implementácii do svojich národných zákonov.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices