V Moskve demonštrovalo proti Majdanu 35 000 ľudí

euromajdan
Euromajdan, december 2014. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Odhadom 35 000 ľudí sa v sobotu zišlo v Moskve na demonštrácii proti minuloročným udalostiam na kyjevskom námestí Nezávislosti, ktoré viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča a nástupcu prozápadnej vlády. Informovala o tom agentúra TASS.

Podľa agentúry AP nie je možné policajné údaje nezávisle overiť. Protest v ruskej metropole sa koná v dobe, kedy si Kyjev pripomína zmenu režimu a krvavé udalosti z Majdanu, ako sa námestiu Nezávislosti hovorí, pri ktoých zahynula zhruba stovka ľudí.

Farebná revolúcia

Demonštráciu do Moskvy zvolala ruská odnož hnutia Antimajdan, ktorá na Ukrajine podporovala niekdejšie proruské smerovanie krajiny. Poslanec ruskej Dumy, dolnej parlamentnej komory, Dmitrij Sablin, ktorý je jedným z predstaviteľov hnutia, povedal, že cieľom Antimajdanu je zabrániť tomu, aby v Rusku vypukla takzvaná farebná revolúcia.

Takto sú v postkomunistických krajinách nazývané masové protivládne protesty obyvateľov, ktoré vedú k zmene režimov. Heslom sobotnej moskovskej demonštrácie je Nezabudneme, neodpustíme.

Vlajky a transparenty

Medzi účastníkmi demonštrácie na Červenom námestí boli okrem iného motorkári, dôchodcovia, vojnoví veteráni, študentské organizácie a prevládne skupiny. Dav niesol ruské vlajky a transparenty, na ktorých bola ukrajinská vláda označená ako fašistická.Podľa AP boli na transparentoch aj nápisy ako „Umri, Amerika!“

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Organizátori dopredu úradom nahlásili, že očakávajú zhruba 10 000 účastníkov. Zároveň ale upozornili, že ich počet by mohol byť omnoho vyšší. Podľa TASS se v centre Moskvy tesne pred začiatkom akcie zišlo asi 20 000 ľudí. Ďalší ľudia sa k protestu pripojili neskôr.

Noční vlci

Vznik ruského Antimajdanu bol ohlásený v polovici januára. Jeho súčasťou sú napríklad motorkársky klub Noční vlci, s ktorým udržuje kontakt ruský prezident Vladimir Putin, alebo množstvo poslancov vládnej strany Jednotné Rusko. Podporu na demonštrácii vyslovila Antimajdanu zhruba stovka organizácií.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices