Grécky minister financií postupne zisťuje, že vlastne nevie, čo má robiť

Yanis Varoufakis
Yanis Varoufakis, grécky minister financií. PHOTO: Flickr.

Ako to teda dopadne? Grécky minister financií stále viac zatieňuje svojho šéfa Tsiprasa, ktorý po rokoch zdvíhania päste a prevolávania hesiel postupne zisťuje, že vlastne nevie, čo má robiť. V prednáške z roku 2013 trocha poodhalil svoje vnútro a možno sa odpovede dočkáme tam. Okrem prihlásenia sa k Marxovmu odkazu tam povedal: „Grécky, portugalský či taliansky odchod z eurozóny by čoskoro viedol k fragmentácii európskeho kapitalizmu. … Vstala by z popola európskych inštitúcii ako Fénix progresívna ľavica? Alebo nacisti zo Zlatého úsvitu? … Nie som pripravený duť vietor do postmodernej verzie 30.rokov. Znamená to, že my, vhodne nepredvídateľní Marxisti, musíme skúsiť zachrániť európsky kapitalizmus pred samým sebou.“

Kým bývalej vláde sa podarilo osekať výdavky, s byrokraciou to bolo často naopak

Pozrime sa na „európsky kapitalizmus“ aj trocha inak. Kým bývalej vláde sa podarilo osekať výdavky, s byrokraciou to bolo často naopak. Zúfala snaha neustále prenastavovať dane a naháňať výnosy znamenala 2200 nových daňových zákonov, nariadení a úprav za posledné dva roky. To viedlo k chaosu nielen na strane platcov, ale aj daňových úradov, ktoré nie sú schopné dodať niektoré dokumenty. To vzápätí vedie napríklad k tomu, že firmy prídu o (už aj tak vzácne) bankové úvery.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Na vtipný záver dodajme, že vláda ako prezidentského kandidáta (predčasné voľby boli kvôli neúspešnej voľbe prezidenta v decembri, pamätáte?) navrhla Prokopisa Pavlopoulosa za prezidenta. Tentokrát to pôjde asi ľahko – je to bývalý minister vnútra konzervatívnej Novej demokracie.

Uvidíme, koľko dielov tejto reality show ešte budú dávať…

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices