Na nové pravidlá o energetickej únii ostávajú Šefčovičovi už iba necelé dva týždne

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič. PHOTO: Flickr.

Komisariát pre energetiku čaká ťažký mesiac. Koncom februára musí predstaviť konkrétne opatrenia a kroky, ako spraviť Úniu energeticky sebestačnú a stabilnú.

Ešte na začiatku Junckerovho kolégia sa hovorilo o prepracovaní energetickej politiky EÚ. Maroš Šefčovič, ktorý je pasovaný za podpredsedu pre Energetickú úniu, avizoval, že cesta zmien povedie k zjednoteniu energetických politík.

Podľa jeho predstavy bude musieť dvadsaťosem národných politík spolupracovať v otázkach energetiky. Vzniknúť majú aj jednotné pravidlá pre celú Úniu. „Energetická únia sa zameria na prelomenie rozdielov, aby všetci hráči na trhu hrali na jednom stole,“ povedal, „Klíma, doprava, priemysel, výskum, susedská politika, poľnohospodárstvo a digitálna ekonómia budú taktiež zahrnuté do nášho projektu. V skratke, Energetická únia nastaví scenár pre nový spôsob tvorby energetickej politiky.“ V hľadáčiku energetickej jednoty sú aj trvalo udržateľné zdroje a vynovenie všetkých systémov, dopravujúcich energiu od ropy, plynu až po elektrinu.

K tomu, aby komisári stihli vypracovať celý plán im má pomôcť aj aktuálne nízka cena ropy a plynu. To reálne môže pomôcť pri urýchlení procesov. Plánu nahráva do kariet aj nedávno prijatý Investičný plán, ktorý ponúkne peniaze energetickým regiónom, ktoré ich budú potrebovať.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Juncker spolu s komisárom pre klímu a energetiku Miguelom Ariasom Cañetem hovorili Únii, ktorej hrozí riziko nestabilných dodávok energie. Konštatovali tiež, že máme zastaranú energetickú infraštruktúru a 10% európskej populácie si aj tak nemôže dovoliť zaplatiť inkaso. Tŕňom v oku je aj to, že 55% energetických zdrojov dovážame spoza hraníc Únie. V čase, kedy prekonávame krízu a kedy situácia na Ukrajine nie je ružová, otrebujeme stabilnú energetickú politiku, vysvetlil Šefčovič.

O mve

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices