Alexej Puškov odkazuje Bruselu: Čím viac budete na nás tlačiť, tým budeme neoblomnejší

Alexej Puškov
Alexej Puškov, predseda výboru pre zahraničné veci ruskej Štátnej dumy. PHOTO: Flickr

Ešte pred druhou dohodou z Minska sa o situácii na Ukrajine diskutovalo v Európskom parlamente. Predseda výboru pre zahraničné veci ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov sa tiež zúčastnil rokovaní a tlmočilo ruské postoje.

„Mali by sme zabrániť možnému oddeľovaniu Ruska  a Európy, deleniu, ktoré by nebolo možné ukončiť, a ktoré by mohlo začať novú studenú vojnu. Povedal by som, že tento moment je dôležitý, ak máme nájsť rýchlu odpoveď na dianie na Ukrajine. Na Ukrajine musíme zastaviť vojnu. Presne o to sa usilujú prezident Putin, kancelárka Merkelová aj Francois Hollande. Dúfam, že sa im to podarí,“ tvrdil Alexej Puškov.

S vývojom najnovších udalostí vieme, že dohoda sa aj napriek jej krehkosti podarila. Stále sa však bojuje v oblasti Debaľcevo. S novou situáciou bolo dočasne zastavené aj ďalšie kolo sankcií zo strany EÚ.  „Podľa mňa sa v Európe podhodnocuje stav ruského hospodárstva. Rusko má isté rezervy, nejaký čas môže využívať práve tie. Ďalej si myslím, že v dnešnom Rusku cítiť väčšiu súdržnosť. Povedal by som, že keď Rusov tlačia zvonku, zvyčajne sa vnútorne zomknú viac, než boli predtým,“ odkazuje Puškov.

Mnohí kritici poukazujú na to, že v prípade starej dohody z Minska šlo iba o taktický postup na získanie času, ktorý mal služiť na konsolidáciu a zvýšenie vojenskej ruskej sily. „Povstalci rovnako obviňujú Kyjev, že sa snaží využiť prímerie na preskupenie svojich síl a dozbrojenie armády,“ kontruje predseda výboru.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

„Rusko ale trvá na tom, že donecká oblasť má zostať súčasťou Ukrajiny. My totiž nespochybňujeme územnú celistvosť Ukrajiny, pokiaľ ide o Donecko. Veríme, že táto oblasť by mala mať taký štatút, ktorý bude prijateľný pre miestnych. Tí totiž potrebujú isté záruky, že sa splnia ich požiadavky,“ dopĺňa Puškov. V prípade Krymu je však predsedov postoj jednoznačnejší, najmä čo sa týka jeho pričleneniu späť k Ukrajine. „Obávam sa, že v krymskej otázke Rusko svoj postoj nezmení,“ uzatvára Puškov.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu:

O mon

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices