Rozkol Parlamentu v kauze mučenia americkou CIA: Na Poľsko chcú poslať vyšetrovaciu komisiu

CIA
CIA. PHOTO: Flickr.

Kauza o mučení podozrivých americkou CIA sa spája aj s niektorými štátmi Únie. Tie podľa správy americkej senátorky Dianny Feinsteinovej zadržiavali potenciálnych teroristov a vykonávali výsluchy mučením.

Francúzska členka frakcie zelených Eva Jolyová chce preto poslať na Poľsko, Rumunsko a Litvu vyšetrovaciu komisiu. Ako uviedla, za spoluprácu so CIA v mučení údajných podozrivých z terorizmu musia zodpovedať sami. Naopak konzervatívci a reformisti nie sú naklonení tak priamej reakcii ako zelená poslankyňa Jolyová. Pre Charlesa Tannocka by zodpovednosť nemala prejsť mimo hraníc inkriminovaných krajín. „Je to zodpovednosť každej krajiny, ich vlastných orgánov a domácich parlamentov. Nemyslím si, že EÚ má nejaké právo zasahovať, a teda kritizovať členské štáty,“ uviedol.

Tannock celkovo nesúhlasí s tým, aby sa v Európskom parlamente začal „hon na čarodejnice“. Ako uviedol, výsluchové techniky boli povolené predošlým prezidentom Bushom, Jr. A kongres USA odsúdil tieto praktiky. Amerika podľa neho „upratuje pred vlastným prahom“, čo sa týka transparentnosti a demokratických princípov. To je podľa neho dostačujúce. Únia nemá čo zasahovať do tohto procesu.

Otázka využívania týchto metód, ktoré sú podľa niektorých až formou brutálneho mučenia, sa spája s rastúcim Islamským štátom. Eva Jolyová však striktne odmieta ich prijatie aj vo výnimočných situáciách. „Myslím, že mučenie nemožno ospravedlniť za žiadnych okolností. Je ponižujúce, ak demokracia využíva techniky mučenia. IS si možno žiada vojenský zásah. Ale nevyžaduje si od nás, aby sme na vlastnom územní povolili využívanie metód, zakazujúce medzinárodné dohovory a zákony.“  Poslankyňa dodala, že výsluchy americkými agentmi aj tak nepriniesli výsledky. Informácie, ktoré získali, sa dali ľahko vytiahnuť aj legálnymi spôsobmi. Aj reformisti pokladajú tento názor za správny. Ale ako uviedol poslanec Tannock, musíme si zachovať právo na výsluch podozrivých z terorizmu. Dôkazom je podľa neho nová informácia o tisícoch Európanov, ktorí sa pridali k teroristom IS.

Viac..  Von der Leyenová: EK uvoľní zmrazené financie pre Poľsko

Celý rozhovor s europoslancami si môžete pozrieť tu:

O mve

Odporúčame pozrieť

Schengen

R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko. Vyhlásila to v stredu predsedníčka Európskeho …

Consent choices